U trendu

Internet televizija i na bežičnim uređajima (II deo)

Testiranje ovog servisa, pod nazivom AK.TV je završeno u julu, a ova Internet televizija je i zvanično počela sa emitovanjem 17. avgusta. Što se tiče same televizije, gledanje je besplatno (potrebna samo registracija), a kompanija namerava da zarađuje naplaćujući članarinu i gledanje filmova po narudžbini. Članstvo podrazumeva mogućnost gledanja 100 novih filmova svakog meseca, neograničeni broj puta. Ako korisnik nije raspoložen za ovakav vid pretplate, omogućeno je i gledanje izabranih ostvarenja (naravno, uz plaćanje za svaku naručenu „projekciju“).

Ono što je posebno zanimljivo je i činjenica da AK.TV nije usmerena samo na vlasnike PC-ja, već i korisnike Pocket PC uređaja, mobilnih telefona (treće generacije), laptopova i kovencionalnih TV-aparata. Što se tiče ovih poslednjih, Kanakaris Wireless nudi uređaj pod nazivom „AITech Scan Converter“, koji pretvara VGA signale u NTSC ili PAL signale, karakteristične za konvencionalnu televiziju. Na ovaj način je omogućeno da se filmovi i emisije koji stižu Internetom, gledaju na ekranu TV-prijemnika.

Na polju bežičnih uređaja, ovo je prvi servis koji omogućava gledanje videa i filmova na njima. Tako nešto će moći da probaju vlasnici uređaja koji rade pod Microsoft-ovim Pocket PC operativnim sistemom, kao i korisnici treće generacije mobilnih telefona (naravno, kada zvanično započnu sa radom mobilne mreže nove generacije). Ipak, za primanje videa i filmova je još uvek prerano: u bežičnim mrežama se podaci prenose brzinama od 9,6 do 14,4 kbps, što je i do 5 puta sporije od 56K modema. I pomoću modema je kvalitet primljene slike nezadovoljavajući, a višestruko manje brzine prenosa čine gledanje nemogućim.

Zato i mnogi analitičari smatraju potez kompanije Kanakaris Wireless hrabrim. Biće teško osvojiti i PC tržište, a još teže privući korisnike bežičnih uređaja. Mobilna mreža treće generacije će, u Japanu, započeti sa radom u jesen 2001. godine, dok će se to u SAD-u desiti najranije sredinom 2002. godine. Do tada, download-ovanje videa i filmova sa Interneta ostaje nedostižno. Takođe, pitanje je i kojim će se tempom prihvatati nova tehnologija i kada će ona postati masovno zastupljena. U narednim mesecima (godinama?) AK.TV ne može da očekuje prihode – naprotiv, suočavaće se sa gubicima, uz nadu da će privući dovoljno privatnog kapitala za preživljavanje u narednom periodu.

Bez obzira na finansijske rezultate, AK.TV projekat će poslužiti za ispitivanje tržišta, testiranje postojećih tehnologija, kao i uočavanje stepena zainteresovanosti korisnika za ovakav vid zabave. Kompanija Kanakaris Wireless je jedna od prvih koja je „zagrizla“ u ovu oblast, sa namerom da realizuje dugogodišnji san o interaktivnoj televiziji zasnovanoj na Internet protokolima. Analitičari se slažu sa ocenama da tehnologija ima svetlu budućnost, i da je integracija medija i telekomunikacija već započela – ostaje samo pitanje kada će ovakvi poduhvati postati isplativi i opravdati velika ulaganja.

Zajednički poduhvati i spajanja medijskih i Internet kompanija svedoče neminovnosti realizacije IP-televizije. Jedan od primera jeste savez MSN.com i NBC, američke televizijske mreže, čiji je rezultat MSNBC, kablovska televizija, koju prati i odgovarajući web-sajt. Na ovakvim „televizijskim“ sajtovima obično postoji mogućnost gledanja emisija (čitavih ili isečaka), ali ne i programa uživo, u realnom vremenu. Na pola puta između Web-a i televizije, oni još uvek „ispipavaju“ tržište za pravu Internet televiziju.

Srodne teme:

  • Holivudski filmovi na Internetu

    Korisne adrese:

  • AK.TV Homepage
  • AK.TV on PC
  • AK.TV on TV
  • AK.TV on Pocket PC

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.