U trendu

Istočnoevropski hakeri – strah i trepet za SAD

Uprkos upozorenjima FBI-a, američki ecommerce sajtovi ne preduzimaju dovoljno mera opreza. Sve je više napada i oni su sve organizovaniji. Umesto „usamljenih jahača“, krađe brojeva kreditnih kartica postaju delo grupa koje su povezane sa organizovanim kriminalom.

Prema izveštaju FBI, najveći broj napada potiče iz Istočne Evrope, prostoru na kome je Internet-pravna regulativa još uvek u povoju ili i ne postoji, a gde je takođe i sprega organizovanog kriminala i hakera najjača. Preciznih podataka o pričinjenoj šteti i tačnom broju ukradenih brojeva kartica nema, jer često i vlasnici sajtova pokušavaju da sakriju prave podatke, u strahu da ne izgube mušterije i korisnike.

Procenjuje se da su hakeri iz Istočne Evrope za poslednje dve godine napali (uspešno) preko 40 sajtova koji se bave ecommerce-om u SAD i da su ukrali najmanje milion brojeva kreditnih kartica. Najčešće su posle krađe pokušavali da ucenom iznude novac ili su tražili da im se plate usluge popravljanja grešaka u sistemu zaštite. Procenjuje se takođe i da je veliki broj ukradenih brojeva prodavan krupnim kriminalcima i organizovanim kriminalnim grupama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.