U trendu

Izraelska kompanija predstavila naoružanog robota za patroliranje duž granica

U Izraelu je danas predstavljen naoružani robot na daljinsko upravljanje koji može da patrolira borbenim zonama, da udje u trag neprijateljima i otvara vatru.

Zagovornici takvih poluautomatskih mašina kažu da omogućavaju vojsci da štiti svoje pripadnike, dok kritičari upozoravaju da je to novi opasan korak koji će dovesti do toga da roboti odlučuju o životu i smrti.

Robotom sa pogonom na četiri točka upravlja elektronski tablet, a može biti opremljen sa dve automatske puške, kamerama i senzorima, kao i da sakuplja obaveštajne podatke za kopnene trupe, snabdeva ih, prevozi ranjene vojnike i izvodi napade na obližnje mete.

To je nausavršenije vozilo bez posade koje su u poslednjih 15 godina proizveli ELTA Sistemi pod kontrolom državne Aerokosmičke industrije Izrael.

Izraelska vojska trenutno koristi manje, ali slično vozilo nazvano Jaguar da patrolira duž granice pojasa Gaze i pomaže održavanju blokade nad tom teritorijom koju je Izrael uveo 2007. 

U pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a blokadu je iste godine godine nametnuo i Egipat, pa je granično područje mesto čestih protesta i povremenih pokušaja palestinskih ekstremista ili radnika da se ubace u Izrael.

Vozila bez posade sve više koriste i druge vojske, američka, britanska i ruska, a njihov zadatak uključuje logističku podršku, uklanjanje mina i otvaranje vatre.

Tablet može ručno da kontroliše vozilo, ali mnoge funkcije, uključujući kretanje i sistem za nadgledanje, mogu da rade samostalno.

Kritičari su upozorili da takvo oružje može da odlučuje samostalno i možda pogrešno da gadja ciljeve. Izraelska kompanija je rekla da takve mogućnosti postoje ali se ne nude klijentima.

Boni Doerti iz (Bonnie Docherty) Hjuman rajts voča (Human Rights Watch) rekla je da takvo oružje zabrinjava jer ne može da razlikuje civile od boraca izmedju ostalog.

„Mašine ne mogu shvatiti vrednost ljudskog života, što u osnovi podriva ljudsko dostojanstvo i krši zakone o ljudskim pravima“, rekla je Doerti, predavač na Harvardu koja je ranije pozvala da se putpuno automsko oružje zabrani medjunarodnim pravom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.