U trendu

Kako doskočiti lopovima?

Mobilni telefoni su sve privlačniji za lopove – gotovo da nema države u kojoj ovakav oblik kriminala nije uočen kao vrlo ozbiljan problem i sve masovnija pojava. Primera radi, u Velikoj Britaniji je broj ukradenih telefona od 1995. godine porastao za 190% – 2000. godine ukradeno je 700.000 mobilnih telefona. Kazne ne pomažu, lopovi se teško pronalaze. Kako sprečiti ovakav oblik kriminala?

Najnoviji predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije podrazumeva stvaranje baze identifikacionih brojeva svih mobilnih telefona koja podrazumeva da operateri svakom pretplatniku dodeljuju jedinstveni broj, na koji vlasnik može da se pozove pošto ostane bez svog uređaja. Nakon toga, operater isključuje telefon iz mreže, pa tako mobilni telefoni postaju manje privlačna meta za lopove i njihova cena na crnom tržištu pada.

Ovakva strategija mogla bi uskoro da počne da se primenjuje na Ostrvu, gde su se sa njom saglasili svi operateri. Da bi dodatno obeshrabrili lopove, zaposleni u ministarstvu predlažu i zatvorske kazne u trajanju od pet godina za sve one koji reprogramiraju identifikacioni broj ukradenog telefona.

Sa druge strane Atlantika, američka kompanija Xilinx, proizvođač programabilnih čipova, smatra da efikasnu zaštitu mogu da pruže njihovi CoolRunner čipovi, pomoću kojih operateri mogu da onemoguće funkcionisanje telefona daljinskim putem. Vlasnik ima lozinku, koju zna on i kompanija čije usluge koristi, i kada je telefon ukraden, on poziva operatera i izgovara lozinku. Posle ovakve identifikacije, operater jednostavno onemogućava rad telefona isključivanjem čipa koji se u njemu nalazi. Ako vlasnik ipak povrati mobilni telefon, on ponovo može da postane funkcionalan upotrebom iste lozinke.

Trenutno firma Xilinx pregovara sa kompanijama Ericsson i Nokia oko ugradnje čipova u njihove buduće modele, pa bi CoolRunner tehnologija lako mogla da postane standardni deo mobilnog telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.