Kako „popraviti“ Office?

Kao i u svakom zanatu, vremenom, alatke se kvare i otkazuju poslušnost. Tako je i u „kompjuterskom zanatu“, često vam se može desiti da vam neki softverski alat „otkaže“, i da onda imate problema u daljem radu. Ako je vaš osnovni alat „Microsoft Office“ ne bi trebalo da brinete. U sličaju da bilo koji program iz ovog paketa počne na „zastajkuje“ ili da uopšte ne radi, uvek postoji mogućnost da ga reparirate. Ovakvi „incidenti“ mogu da nastanu u slučaju da ste slučajuno obrisali neki „Office“-ov sistemski fajl, ili je eventualni slučajni „pad“ Windows-a izazvao oštećenje Registy baze.

Rešenje se nalazi u pozivanju Office-ove alatke „Detect and Repair“. Jednostavno, kada primetite da se recimo „Word“ čudno ponaša, pozvaćete padajući meni „Help> Detect and Repair…“. Po izboru menija, prikazaće vam se dijalog „Detect and Repair“ u kome imate još opciju obnavljanja Office-ovih prečica – polje za potvrdu „Restore my shortcuts while repairing“. Kliknite na dugme „Start“, pa će se pokrenuti Office Installer koji će ispitati konfiguraciju, i eventualano od vas zatražiti instalacioni CD. Nakon ovoga ponovo ćete moći da radite bez problema.

Pored slučaja koji je gore naveden moguće je da, u slučaju greške, ne možete uopšte ni da pokrenete bilo koju Office aplikaciju, pa samim tim nećete biti ni u mogućnosti da pozovete alatku za popravljanje. U ovom slučaju biće potrebno da izvršite reinstalaciju celog Office-a ili nekog njegovog dela. Izaberite prečicu sa desktopa „Start> Settings> Control Panel“, pa dvostruko kliknite na ikonicu „Add/Remove Programs“. Iz liste intaliranih aplikacija izaberite „Microsoft Office 2000“ i kliknite dugme „Add/Remove“. Ubacićete instalacioni CD i ponovo pokrenuti „Setup“ program, samo što ćete umesto instalacije izabrati „Repair“ (popravku).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.