Kako se probiti u prvi plan

Započeli ste posao. Imate sajt. Kako dopreti do mušterija? To je zaista postao veliki problem i noćna mora svih koji bi da posluju na web-u. U situaciji u kojoj se broj sajtova meri milionima, teško je naći se u vrhu rezultata pretraživanja. A zaista je vrlo važno biti na prve tri strane rezultata, jer sva istraživanja potvrđuju da se preko 90% korisnika neće potruditi da pogleda i četvrtu stranu.

Francuska kompanija NetBooster upravo pokušava da reši ovakve probleme i učini „vidljivim“ sajt svojih klijenata na 10 najznačajnijih mašina za pretraživanje. O tome da je interesovanje za ovakvu vrstu usluga zaista veliko, govori i činjenica da je NetBooster uspeo da ostvari profit već u prvoj godini postojanja, što je velika retkost kada su u pitanju „dot.com“ kompanije.

Jean-Pierre Eskenazi (vidi sliku) je čovek koji stoji na čelu NetBooster-a. Njegova zamisao je stalni nadzor poslovanja pretraživača i kreiranje strategija što boljeg pozicioniranja. U tu svrhu je u Parizu osnovana i prava istraživačka laboratorija koja izučava tehnologiju najvećih pretraživača, poput Altavista-e ili Yahoo!-a. Trenutno je najvažniji element optimizovanje ključnih reči preko kojih se sajtovi indeksiraju i pronalaze. NetBooster je pronašao originalni način boljeg pozicioniranja, tako što koristi duplikate stvarnih „ulaznih“ stranica sa optimizovanim ključnim rečima povezanim s poslom kojim se klijentska kompanija bavi.

Ono što francuska kompanija garantuje je postavljanje sajta unutar prve dve strane rezultata pretraživanja na 10-12 pretraživača. Čitav „paket“ obuhvata nadzor i održavanje položaja za 10 stranica jednog sajta u periodu od godinu dana, a cena iznosi 7.000 britanskih funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.