Kina ima internet korisnika koliko Evropa stanovnika

Broj korisnika interneta u Kini, ionako najveći u svetu, dostigao je 731 milion u decembru prošle godine, saopštile su vlasti.

Ukupan broj korisnika interneta porastao je lani za 6,2 odsto u odnosu na kraj decembra 2015. godine i iznosi koliko i celokupno stanovništvo Evrope, navedeno je u saopštenju objavljenom na zvaničnoj veb stranici vladinog Informativnog centra za internet mrežu Kine (CNNIC), prenela je agencija AFP.

Elektronska trgovina je vitalni deo napora vlade da Kinu transformiše u ekonomiju čiji će rast pokretati potrošačka tražnja, mada Peking istovremeno sprovodi strogu kontrolu onlajn sadržaja, zabranjujući građanima pristup određenim veb stranicama, uključujući „Fejsbuk” i „Gugl”, navela je francuska agencija.

Kineske vlasti promovišu takozvani projekat „internet plus” koji ima za cilj širenje uloge onlajn tehnologija u ekonomiji.

Broj Kineza koji na mrežu izlaze preko mobilnih telefona dostigao je 695 miliona, ili 95,1 odsto, što ukazuje da opada privlačnost računara, prema podacima CNNIC.

Onlajn potrošnja postaje sve važniji deo ekonomije, navedeno je u saopštenju i dodato da se njen doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) postepeno povećava.

Do 12. decembra prošle godine broj ljudi u Kini koji koriste onlajn plaćanje iznosio je 475 miliona, što je rast od 14 posto na godišnjem nivou, pokazali su podaci CNNIC.

Rastuću moć kineskih onlajn potrošača ilustruje podatak da su kupci 11. novembra prošle godine potrošili 17,8 milijardi dolara tokom jednodnevne šoping promocije giganta u e-trgovini „Alibabe”, što je za više od dva puta iznad iznosa petodnevne prodaje putem interneta u SAD, od „sajber ponedeljka” do Dana zahvalnosti u 2016. godini – prenosi Tanjug.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.