U trendu

Kina planira odbrambenu misiju od asteroida blizu Zemlje

HEFEJ – Kina razmišlja o izvođenju svog prvog demonstracionog testa odbrane od asteroida blizu Zemlje (NEA) kako bi se približila asteroidu i pažljivo ga proučila pre nego što ga udari kako bi promenila njegovu orbitu oko 2030. godine, rekao je od glavnih stručnjaka svemirske industrije Kine.

Čen Ći, šef Instituta za sistemska istraživanja Kineske laboratorije za istraživanje dubokog svemira, rekao je da Kina ima za cilj da izvrši kinetički udar na asteroid oko 2030. godine, kako bi postigla skretanje njegove orbite između 2030. i 2035. i, kako se nada, obezbedila preliminarnu sposobnost da kontroliše njegovu svoju orbitu do 2045.

Kako piše Sinhua, kineski stručnjaci za istraživanje dubokog svemira, uključujući Čena, otkrili su mapu puta za odbranu od NEA tokom Međunarodne konferencije o istraživanju dubokog svemira, čiji je domaćin bila Laboratorija za istraživanje dubokog svemira u Hefeju.

Potencijalni uticaj asteroida blizu Zemlje na Zemlju predstavlja veliku pretnju dugoročnom održivom razvoju čovečanstva, a istraživanje i razvoj odbrambene tehnologije važna je inicijativa za promovisanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u svemiru, dodao je Čen.

Kineska nacionalna svemirska administracija je 2022. godine objavila akcioni plan koji jasno navodi unapređenje sposobnosti praćenja, upozoravanja i odbrane od asteroida u blizini Zemlje.

Takođe na konferenciji, Kineska laboratorija za istraživanje dubokog svemira pokrenula je globalnu kampanju tražeći opšti plan, ime i logo za prvi demonstracioni test kineske odbrambene misije NEA i predlog za naredne misije.

Prema Čenu, kineski stručnjaci su takođe izneli nekoliko zahteva za predloge. Na primer, sudar sa asteroidom ne bi trebalo da predstavlja pretnju za Zemlju. Ciljani asteroid ne bi trebalo da bude previše udaljen već da može da se posmatra zemaljskim teleskopima.

„Spremni smo da intenzivno sarađujemo sa našim međunarodnim kolegama kako bismo zajednički razvili nosivost, sproveli zajednička globalna posmatranja sa zemlje i podelili podatke o naučnim primenama“, dodao je Čen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar