U trendu

Kineski astronomi dobili prve širokopojasne rendgenske mape neba

Kineski astronomi objavili su prve širokopojasne rendgenske snimke neba, koje je sačinio mali satelit lansiran u orbitu Zemlje prošlog meseca, javila je agancija Sinhua.

Na satelitu lansiranom 27. jula pomoću noseće rakete na čvrsto gorivo nalazio se teleskop za rendgensko snimanje širokog polja (Wide-field X-ray Telescope tj. WXT), saopštila je Nacionalna astronomska opservatorija Kine.

Tokom četvorodnevne opservacije u orbiti Zemlje teleskop je napravio rendgenske snimke i snimke energetskog spektra mnogih nebeskih tela u galaksiji Mlečni put i šire.

Rendgenski teleskop WXT sadrži 36 mikropornih složenih sočiva tipa ’lobster-eye’ i četiri CMOS senzora, koji su svi razvijeni u Kini. Zahvaljujući tome, vidno polje teleskopa dostiže do 340 stepeni, što je 100 puta više nego kod ostalih teleskopa slične namene.

U pitanju je ogledni modul za satelit EP (Einstein-Probe tj. ’Ajnštajnova sonda’), koji je trenutno u izradi. Kada taj novi satelit bude gotov, nosiće ukupno 12 rendgenskih teleskopa.

„Ajnštajnova sonda“ je projekat za otkrivanje nebeskih tela sa rendgenskim zračenjem i crnih rupa u mirovanju koje ispuštaju opadajuću visokoenergetsku radijaciju.

Rendgenski teleskop WXT dosad je snimio središnji deo Mlečnog puta. Rezultati tog snimanja pokazuju da je samo jedna instanca snimanja u stanju da istovremeno zabeleži rendgenske zrake sa mnogo različitih strana, uključujući one koje ispuštaju zvezdane crne rupe i neutronske zvezde. Ti nalazi gotovo se sasvim podudaraju sa predviđanjima simulacija.

Snimci ostataka čuvene supernove u sazvežđu labuda pokazali su da su složena sočiva teleskopa u stanju da zabeleže i difuzno zračenje, a da su senzori teleskopa kadri da procesiraju visoke spektralne rezolucije.

Teleskop je takođe uočio relativno slabo rendgensko zračenje jednog kvazara udaljenog 814 svetlosnih godina od Zemlje. Kvazari su nebeska tela nalik zvezdama koja ispuštaju jarku svetlost i radio-talase preko ogromnih razdaljina.

Prema tvrdnjama Kineske opservatorije, WXT je takođe uočio veliki magelanski oblak blizu Mlečnog puta.

Probe sprovedene u avgustu ukazuju na to da teleskop radi kako treba, te da se postavljaju čvrsti temelji misji Ajnštajnove sonde, kažu iz opservatorije.

Juan Vejmin, jedan od viših naučnika misije i saradnik Nacionalne astronomske opservatorije Kine, kazao je da su rezultati snimanja teleskopom WXT izuzetni i da je, kao što se očekivalo, u pitanju visokokvalitetan merni instrument.

Rendgenski teleskop WXT razvili su Nacionalna astronomska opservatorija Kine i Šangajski institut za tehničku fiziku pri Kineskoj akademiji nauka.

Opservatorija je objavila pomenute rendgenske snimke tokom Kineskog sabora svemirskih nauka u Tajuanu, prestonici provincije Šansi, koji se završio u nedelju 28. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar