U trendu

Kineski istraživači razvijaju digitalnu masku radi anonimnosti dijagnoze i zaštite privatnosti

Kineski istraživači razvili su digitalnu masku kako bi se omogućila anonimnost prilikom posete lekaru i sačuvala privatnost lica pacijenata, navodi se u istraživačkom članku nedavno objavljenom u časopisu Nature Medicine, prenosi Sinhua.

Lice može otkriti različite fiziološke ili patološke karakteristike ljudskog tela. Dakle, informacije o licu su važne za kliničku dijagnozu i lečenje bolesti, uključujući oftalmologiju, kardiovaskularni i nervni sistem.

Kako je lice jedna od najvažnijih biometrijskih informacija ljudskog tela koje se ne može uređivati, ono ima i funkciju prepoznavanja identiteta. Dakle, skladištenje slika lica u medicinskim kartonima predstavlja rizik za privatnost zbog osetljive prirode ličnih biometrijskih informacija koje se mogu izdvojiti iz takvih slika.

Da bi te rizike sveli na minimum, istraživači sa univerziteta i instituta kao što su Univerzitet Sun Jat-sen i Univerzitet Tsinghua razvili su digitalnu masku, koja se zasniva na trodimenzionalnoj rekonstrukciji i algoritmima dubokog učenja za nepovratno brisanje prepoznatljivih karakteristika, uz zadržavanje onih karakteristika koje su relevantne za bolest i potrebne za dijagnozu, navodi se u istraživačkom članku.

U kliničkoj studiji za procenu digitalne maske, nova tehnologija ispunjava uslove kliničke dijagnoze i smanjuje stopu prepoznavanja identiteta na 27,3 odsto. Stopa prepoznavanja identiteta tradicionalnih metoda maskiranja za zaštitu ličnih podataka trenutno je veća od 90 procenata.

Istraživači su takođe otkrili da je upotreba digitalne maske povećala spremnost pacijenata sa očnim stanjima da daju svoje slike lica kao zdravstvene informacije tokom lečenja.

Ovi rezultati ukazuju da digitalna maska ima veliki potencijal u internet bolnicama i telemedicini, navodi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)