U trendu

Kineski teleskop širokog polja uskoro u funkciji

Teleskop širokog polja koji može da posmatra celo nebo sa severne hemisfere uskoro će početi sa radom u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj, saopštili su njegovi proizvođači.

Sa prečnikom od 2,5 metara, teleskop širokog polja je sada najveći objekat za istraživanje vremenskog domena na severnoj hemisferi, navodi agencija Sinhua.

Zajednički su ga razvili Univerzitet nauke i tehnologije Kine i Opservatorija „Ljubičasta planina“ pri Kineskoj akademiji nauka.

Teleskop će verovatno početi sa radom sredinom septembra i pomagaće naučnicima da prate dinamičke astronomske događaje i da sprovode istraživanja astronomskih posmatranja u vremenskom domenu, navodi opservatorija.

Glavni inženjer posmatračke stanice opservatorije u Ćinghaju Lu Dženg rekao je da će teleskop, kada postane potpuno funkcionalan, moći da bude korišćen za otkrivanje nekih veoma slabih i udaljenih nebeskih signala, uključujući one iz udaljenih galaksija i galaktičkih jata izvan Mlečnog puta.

Vodeći dizajner projekta na Univerzitetu nauke i tehnologije Kine Kong Su kazao je da će on postati najmoćniji teleskop za istraživanje neba na severnoj hemisferi.

„Upotreba teleskopa širokog polja u velikoj meri će poboljšati kinesko praćenje objekata u blizini Zemlje i sposobnosti za rano upozorenje“, naveo je Kong.

Teleskop je 2022. dobio nadimak po drevnom kineskom filozofu Moziju, ili Micijusu, za koga se veruje da je prvi u istoriji sproveo optičke eksperimente.

Projekat izgradnje teleskopa započet je u julu 2019. u mestu Lenghu, koje ima prosečnu nadmorsku visinu od približno 4.000 metara. Grad je takođe poznat kao kineski „Marsov kamp“ zbog svog sablasno erodiranog pustinjskog pejzaža koji podseća na površinu crvene planete.

Prednosti oblasti Lenghu su jasno noćno nebo, stabilni atmosferski uslovi i suva klima, zbog čega ima potencijal da postane jedno od najboljih mesta za posmatranje zvezda na evroazijskom kontinentu.

Od 2020. mesto Lenghu je privuklo 11 naučno-istraživačkih institucija i 12 teleskopskih projekata, sa ukupnim investicijama od 2,7 milijardi juana (oko 370 miliona američkih dolara).

Po završetku, mesto će postati najveća astronomska osmatračka baza u Aziji, navela je opservatorija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar