Klinton i Olbrajtova uhakovani!

Hakere bismo mogli grubo da podelimo na one koji to rade iz zabave (ili zbog dosade), one kojima je cilj materijalna dobit i one koji delaju iz ideoloških razloga. Što se tiče ovih poslednjih, njihova najnovija i zaista spektakularna akcija je ugrozila privatnost 27.000 vodećih svetskih lidera i biznismena.

Hakeri koji se protive Novom svetskom poretku i globalizaciji su zajedničkim naporima uspeli da savladaju zaštićene baze podataka Svetskog ekonomskog foruma, konferencije koja svake godine u Davosu, Švajcarska, okuplja najmoćnije ljude sveta: državnike, ekonomiste, biznismene i političare. Ovogodišnji skup je započeo 25. januara i od prvog dana je policija imala problema sa protestantima koji se protive globalizaciji i jazu između bogatih i siromašnih koji se sve više produbljuje.

Dok su se oni bavili smirivanjem gnevnih demonstranata, neidentifikovana grupa hakera koja podržava proteste je vredno radila, uspevši da dođe do mnogih podataka o učesnicima, između ostalog i do brojeva njihovih kreditnih kartica. Na listi „uhakovanih“ se nalaze i bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt, južnoafrički predsednik Tabo Mbeki i brojni šefovi najmoćnijih kompanija na svetu. Javnost je sa ovom akcijom upoznata putem štampe i to u novinama Swiss Sonntags Zeitung.

Nepoznati hakeri su upravo ovom švajcarskom listu dostavili CD sa podacima 27.000 ljudi, ukupno 80.000 strana sa informacijama, među kojima se nalaze i one koje pripadaju bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu. Zvaničnici Svetskog ekonomskog foruma su priznali da je njihova baza podataka provaljena, ali su demantovali podatak da se među ukradenim podacima nalaze i Klintonovi.

Švajcarske vlasti su objavile da je istraga započela i da se radi na otkrivanju identiteta hakera. S obzirom na njihovu akciju i na drskost s kojom su navalili na najmoćnije ljude sveta, vrlo je verovatno da su preduzeli sve moguće mere predostrožnosti i da će biti vrlo teško otkriti ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.