Koliko mišića, a koliko sala?

Gojaznost je, sudeći po brojnim istraživanjima, bolest modernog društva. Ili tačnije, bolest koja je sve rasprostranjenija u razvijenom delu sveta. Brojne studije u SAD-u pokazuju da je višak kilograma, tj. poremećaji i bolesti uzrokovani njime, drugi po redu uzrok smrti posle bolesti izazvanih pušenjem. Gojaznih je u Americi oko 50%, kažu statistike, a vrlo je zabrinjavajuće da sve više dece pati od viška kilograma. Evropa, nešto mršavija, takođe beleži sve više gojaznih, i sve više ozbiljnih zdravstvenih problema.

U SAD-u je ovaj problem čak i proglašen epidemijom, a poslednjih meseci zabeleženo je mnogo kampanja i akcija usmerenih na debeljuce. Jedna od najuspešnijih realizovana je u Filadelfiji, gradu koji je nosio epitet „najdebljeg“, tj. imao najveći procenat gojaznih stanovnika. Posle akcije pod imenom „76“, za 76 dana Filadelfija je izgubila 76 tona i pala na treće mesto, ispod prvaka Hjustona i vicešampiona Detroita.

Ideja o masovnom mršavljenju i akciji širokih razmera potekla je od gradonačelnika: i on sam je nekada bio debeljuca, ali je dijetama i upornim vežbanjem uspeo da skine 35 kilograma.

U pomenutih 76 dana, vođena je obimna kampanja – građanima su deljeni leci sa uputstvima za mršavljenje, na ulicama su instruktori pokazivali vežbe, fitnes-centri su nudili sniženja, vežbanje preterano gojaznih finansirao je grad…

U restoranima je privremeno zabranjen i lokalni specijalitet, filadelfijski biftek sa sirom – odrezak pržen na ulju, preliven topljenim sirom. Posle uspeha ovog grada, i debeli Hjuston se sprema da sprovede u delo sličnu inicijativu.

Naravno, u ovakvoj situaciji cveta proizvodnja preparata za mršavljenje, raznih „eliminatora“, ali i sve kompleksnijih uređaja koji bi trebalo da pomognu u smanjenju težine. Prosta dijeta (mršavljenje) nije dovoljna: potrebno je razlučiti šta su mišići, a šta salo. Zato se i na tržištu pojavio BOD POD Body Composition System, uređaj koji može da pokaže koliki je odnos mišića i masnoća u telu, tj. precizno odredi sastav (kompoziciju) tela.

Primenjen je princip hidrostatičkog merenja, koje se vrši u vodi, pri čemu se određuju težina i zapremina tela. Iz ovog odnosa se proračunava i procenat masti, odnosno mišića. BOD POD radi na sličan način, samo što se, umesto vode, koristi običan vazduh. Posle određivanja sastava tela, stručno lice može da savetuje osobu da li treba da nastavi sa dijetom, i koje vežbe/metode treba da primenjuje.

Korisna adresa:

  • BOD POD

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.