U trendu

Kompjuterski miš koji je istovremeno i telefon

Iz Japana, iz kompanije Sony, dolazi zanimljiva ideja o proizvodu koji će znatno pojednostaviti telefonske razgovore preko Interneta (takozvanu VoIP komunikaciju). Uređaj izgleda kao standardni optički miš, ali on u sebi sadrži i komponente telefonske slušalice (mikrofon i zvučnik), tako da se po potrebi transformiše u nju i omogućava telefonsko komuniciranje.
Naziv ove neobične kombinacije je Sony VN-CX1A, a lansiran je kao „mouse talk“. U slučaju kada se koristi kao miš, on je u sklopljenom položaju i izgleda kao svi ostali optički miševi. Napravljen je od transparentnog (providnog) materijala u tri boje – crnoj, beloj i plavoj. Ima dva standardna tastera i točkić za skrolovanje. Vrlo je lagan (oko 67 grama), a dimenzije su mu 45,5 x 23,9 x 89,2 mm. Pomoću USB kabla (dužine oko 110 mm) povezuje se za USB port računara (podržava USB 1.1 i USB 2.0 standarde).
U slučaju korišćenja za telefonski razgovor, pritiskom na jedno dugme sa strane rasklapa se pod uglom od 50 stepeni i pretvara u telefonsku slušalicu. Dolazni telefonski pozivi signalizuju se paljenjem (blinkanjem) LED diode u plavoj boji. U otvorenom položaju može da funkcioniše kao spikerfon, a po potrebi može mu se podešavati intenzitet zvuka pokretanjem točkića za skrolovanje. Mikrofon se može i potpuno isključiti, ukoliko to korisnik želi. Pri obavljanju razgovora obično je problematičan kvalitet zvuka zbog pojave odjeka. Sony je, međutim, primenio u ovom slučaju specijalnu tehnologiju za stabilizaciju eha, tako da je zvuk solidnog kvaliteta, s dobrom razumljivošću govora.
U pogledu operativnih sistema, Sony VN-CX1A podržava Windows 2000 Professional, Windows XP Home Edition i Professional i Windows Vista. Kompatibilan je sa Sony-jevim personalnim računarima, što je ova japanska kompanija mudro uradila onemogućavajući drugima da svoje „mašine“ ukrase ovim simpatičnim i korisnim uređajem. Na kraju pomenimo da ova korisna stvarčica, nažalost, zasad dostupna samo u Japanu, košta oko 65 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.