Kratka istorija video-igara (I deo)

Japan se generalno smatra za kolevku video-igara, ali to nije uvek bio slučaj. Video-igre su zapravo nastale u SAD 1971. godine. Ali taj tip igara nije bio ni nalik onome što danas nazivamo video-igrom, bile se to tzv. arkadne igre. Kada je prva video-igra videla svetlost dana 1971. godine, javnost je utvrdila da je preteška za igru. Godinu dana kasnije kompanija Atari kreirala je malu igricu nazvanu „Pong“ (sećate li se minijaturnog stonog tenisa), i tada je zapravo počelo da se piše novo poglavlje u kompjuterskoj industriji uopšte.

U sledećih nekoliko godina video-igre, uglavnom arkade, su postajale veoma popularne, a posebno igre kao što su bile „Pong“ i „Space Invaders“. 1978. godine malopoznata japanska kompanija izdala je arkadnu igru zvanu „Computer Othello„. Na osnovu ovog poteza, niko nije mogao da predvidi sjajnu budućnost ove male firme. Potom je Atari na tržište izbacio igračku konzolu VCS koja je lansirala još veću popularnost, naročito nakon objavljivanja igre „Space Invaders“. Atari je te 1980. godine bio ono što je danas Sony, prvenstveno zato što je doneo video-igre u dnevnu sobu svakog domaćinstva. U isto vreme, američka kompanija Sega izdala je igru napisanu za Atari konzolu, što je isto uradila i japanska kompanija Nintendo. Ali, centar razvoja video-igra prebacuje se u SAD.

Stvari su se počele menjati kada je 1980. godine Nintendo u Americi osnovao svoje preduzeće za plasman igara na ovo tržište. Na žalost, nisu imali dovoljno entuzijazmičnih sledbenika, te je Nintendo of America imao neizvesnu sudbinu. Bilo kako bilo, samo godinu dana kasnije, budućnost Nintendo-a je bila obezbeđena, što oni u to vreme nisu znali. Umetnik Shigeru Miyamoto kreirao je arkadnu igru nazvanu „Donkey Kong„, koja je imala glavnog junaka, kasnije nazvanog Mario. U isto vreme, na drugoj strani sveta, stvari nisu dobro izgledale po kompaniju Atari. Očekujući ogromnu prodaju njihove nove igre zasnovane na hit filmu „E.T.“, napravili su veliki suficit igračkih kertridža. Igra nije doživela očekivani uspeh i većina kertridža završila je spaljivanjem na deponiji kraj New Mexico-a (arheolozi će za nekoliko stotina godina imati dosta posla na ovoj lokaciji). Nakon ove velike poslovne greške, kompanija Atari je „progutana“ od strane narastajućeg giganta „Warner Communications“-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.