U trendu

Longhorn – Windows sledeće generacije

Više od 1.000 ljudi u Redmondu i na drugim lokacijama u svetu radi na novoj verziji operativnog sistema Windows pod kodnim imenom Longhorh. Međutim, najave o njegovoj finalizaciji u 2005. godini očigledno neće moći da budu ispunjene. Trenutno se Longhorn još uvek nalazi na poziciji „alfa“ verzije, dok se nikakve informacije o „beta“ verziji (takođe najavljenoj za ovu godinu) još uvek ne daju.

Prva „alfa“ verzija bila je dostupna stručnjacima iz oblasti softvera oktobra 2003. godine (Professional Developer Conference). Zvanične informacije o planovima u vezi sa Longhorn-om gospodin Bil Gejts dao je 29. marta na simpozijumu kompanije Gartner Inc. u San Dijegu (Symposium/ITxpo). Naša javnost je takođe imala priliku da gotovo u isto vreme bude o tome informisana na 19. kongresu udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC (održan od 21. do 29. marta u Beogradu).

Longhorn, kao i ostali operativni sistemi, predstavlja skup mnogobrojnih tehnologija koje treba objediniti u jedinstvenu funkcionalnu celinu. Osnovna razlika u odnosu na Windows XP je u tome što je Windows XP zasnovan na objektivno orijentisanoj platformi, dok se Longhorn bazira na .NET platformi. To znači da će Longhorn biti funkcionalniji; podaci i informacije biće organizovani tako da ih sve aplikacije mogu međusobno deliti.

Longhorn-ov programski jezik naziva se XAML. Iako je prvenstveno namenjen programiranju u okviru Longhorn-a, smatra se da će njegovi kvaliteti (funkcionalnost i jednostavnost) dovesti do njegove znatno šire primene. Sistem opisivanja, organizacije i smeštaja podataka naziva se WinFS (naslednik NTFS sistema). Takođe, posebna važnost pridaje se bezbednosti korisničkih podataka. Komunikaciona platforma zasnovana je na aplikacijama Avalon i Idigo. One su tako realizovane da međusobno ostvaruju izuzetno brzu i jednostavnu komunikaciju.

Po izjavi gospodina Gejtsa, Longhorn bi definitivno trebalo da se pojavi na tržištu 2006. godine. Međutim, Gejts je tu izjavu dao sa rezervom, jer se to, naravno, neće dogoditi ukoliko on i kompanija Microsoft ne budu u potpunosti zadovoljni svojim rešenjem. Po svemu sudeći, na Longhorn ćemo ipak sačekati još nekoliko godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.