Majkrosoft protiv propagiranja terorizma

Američki softverski gigant Majkrosoft pozvao je danas vlade svih zemalja članica UN da saradjuju s tom korporacijom u borbi protiv korišćenja interneta za propagiranje terorizma.

Potpredsednik Majkrosofta Stiven Kraun učestvovao je na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj borbi protiv terorističke propagande i promovisanja ekstremizma.

On je rekao da još ne postoji univerzalna i opšteprihvaćena definicija terorizma, što otežava zajedničku borbu protiv te opasnosti.

„Posle terorističkih napada na Pariz, video snimci u kojima se slavi taj masakr imali su više od milion pregleda na internetu“, naveo je Kraun. 

On je dodao da je u borbi protiv promovisanja terorizma neophodna jača interkorporativna saradnja, kakva već postoji u borbi protiv dečje pornografije.

„Korporacijama se moraju pridružiti države i UN, to je jedini način da se suprotstavimo toj opasnosti“, kazao je Kraun.

Sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu terorizmu inicirao je Egipat, koji tokom maja predsedava Savetu, a prvi put je u raspravi učestvovao i predstavnik jedne multinacionalne kompanije.

Savet je danas usvojio deklaraciju kojom poziva na borbu protiv terorističke propagande i promovisanja ekstremističkih organizacija poput Islamske države, a do 30. aprila 2017. biće usvojena i medjunarodna platforma o postupanju u takvim slučajevima. 

Grupa eksperata UN pozvala je prošle godine internet kompanije i društvene mreže da spreče džihadiste Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija da koriste njihove usluge u propagandne svrhe.

Oko 30.000 stranaca pridružilo se džihadistima Islamske države u Iraku, Siriji i drugim zemljama, a mnogi medjusobno komuniciraju putem interneta i društvenih mreža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.