U trendu

Misteriozni meteotit

Početkom ove godine, na severozapadni deo Kanade, na teritoriji Yukon-a, ispunjenoj snegom i ledom, pao je nepoznati meteorit ogromnih dimenzija. Prilikom pada 18. januara Ewald Linke iz Atlin-a (British Columbia) fotografisao je trag meteorita. Ta, 250 tona teška grdosija, zapalila se stvarajući ogromnu vatrenu loptu. Zatim je sledila razorna eksplozija koja bi se mogla uporediti sa eksplozijom 5 do 10 kilotona TNT (trinitrotoluol) eksploziva. Komadi meteorita rasprštali su se na sve strane. Nedelju dana nakon toga Jim Brook, stanovnik ovog udaljenog područja, pronašao je neke delove i odmah ih smestio u hladnjak da bi se sačuvali u originalnom stanju, bez eventualnih hemijskih ili promena neke druge vrste.

Na taj način delovi meteorita došli su u ruke naučnika sa Univerziteta Purdue. U početku se smatralo da su to među najbolje očuvanim uzorcima materijala iz najranijeg perioda nastanka Sunčevog sistema. Međutim, ispitivanja su pokazala da hemijski sastav meteorita ne liči ni na jedan dosad proučavan. Naučnici sa univerziteta su izjavili ovih dana, nakon nekoliko meseci ispitivanja, da bi pojava ovog meteorita i otkriće njegovog sastava mogli iz korena poljuljati dosadašnje teorije o nastanku Sunčevog sistema.

Mesto gde su pronađeni delovi meteorita naziva se Tagish Lake pa je, u naučnim krugovima, i meteorit poznat pod tim imenom.

„Izgleda da Tagish Lake predstavlja sasvim novi tip ostataka iz svemira“, rekao je Michael Lipschutz, hemičar iz Purdue univerziteta, ispitujući ovo 4,5 biliona staro čudo.

Jedan od naučnika iz univerzitetskog tima, Jon Friedrich, koristi spektrometar da bi proučio hemijski sastav meteorita. Zajedno sa ostalim naučnicima iz tima otkrio je oko 50 različitih hemijskih elemenata u njegovom sastavu. Između ostalog, otkriveno je da u sebi sadrži i neke organske supstance na bazi ugljenika. Smatra se da su one nastale pri eksploziji neke zvezde izvan Sunčevog sistema koja je imala u svom sastavu tragove organskih materija.

Bez obzira na napore uložene na istraživanju uzorka meteorita, on još uvek predstavlja misteriju. Naučni tim sa univerziteta otlrio je mnogo podataka o njemu, ali nije uspeo zasada da u potpunosti otkrije njegovu prirodu i bliže odredi poreklo njegovog organskog sastava. Možda će, uključivanjem i drugih naučnih timova, budućnost doneti otkriće te misterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.