U trendu

Mladi Britanac uspeo da zaustavi svetski hakerski napad

Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice.

Britanski istraživač, identifikovan na internetu samo kao 22-godišnji MalverTek (MalwareTech), otkrio je da softver može da se zaustavi registrovanjem izobličenog imena sajta, prenosi Gardijan.

„Ovo nije gotovo. Napadači će shvatiti kako smo ih zaustavili, promeniće kod i onda će pokušati ponovo“, kazao je on.

Kompjuteraš je apelovao na korisnike operativnog sistema Vindous (Windows) da ažuriraju svoje sisteme da im ne bi bili „oteti“ i da ne bi za oslobadjanje morali da plate „otmiarima“.

Policijska služba EU „Europol“ je ocenila da je u toku sajber napad „bez presedana“, a kompanija „Majkrosoft“ da preduzela neobičan korak nudeći, radi bezbednosti, i ažuriranje zastarelih verzija svog operativnog sistema Vindous.

„Majkrosof je pre jučerašnjih napada napravio ispravke samo za starije sisteme kao što je Vindous HP iz 2001. godine, koje su dostupane pretežno velikim organizacijama koje dodatno plaćaju, ali milioni pojedinaca i malih preduzeća još imaju takve sisteme bez ispravki.

Kako je saopšteno, ispravke „Majkrosofta“ su sada besplatne za sve korisnike.

„Majkrosoft“ nudi pomoć na https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/

Napadi su bili zasnovani na ranjivosti Vindousa. „Majkrosoft“ je objavio dodatne ispravke u martu, ali su računari u koje one nisu ugradjene, bili predmet napada. Maliciozni program koji preko mejla, „blutut“ veze ili na drugi način udje u program kompjutera, koristi ovu slabost softvera i brzo se širi, što se desilo i britanskim bolnicama.

Na meti napada kojim je traženo plaćanje obično po 300 dolara „otkupa“ za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima, a „otkupnina“ zatim raste i sata u sat, za sada je oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogodjene evropske zemlje, uključujući i Rusiju.

Jedna od pogodjenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani „jedan po jedan“.

Preko ubačenog virusa „Vonakraj“ (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, a otkazane su i neke operacije.

Medju pogodjenim organizacijama je i Nemačka železnica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da nisu radile stanične table sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova.

Radio Slovenija je javio da fabrika francuskog „Renoa“ u Novom Mestu ne radi od petka uveče zbog tog napada, da se virus ne bi širio, a vlastrima Slovenije je prijavljeno i nekoliko napada na kompjutere gradjana.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike