Mobilni „gadget“

U februaru ove godine u bogatoj ponudi raznovrsnih mobilnih telefona svojim neobičnim izgledom izdvaja se Onyx-ov Liscio. Naziv proizvođača kod nas je malo poznat, a osnovne karakteristike modela su vrlo male dimenzije i težina, tako da se u pravom smislu reči ovaj telefon može nazvati gadget-om (sitnicom). Uz tako male dimenzije podrazumevaju se skromne mogućnosti uređaja. Prema tome, ovaj telefon je namenjen manje zahtevnim korisnicima kojima je kod mobilnog telefona najvažnije da dobro obavlja svoju osnovnu funkciju, da lepo izgleda i da ih ne opterećuje svojom masivnošću.
U skladu s osnovnom kategorizacijom Onyx Liscio je kompaktan monoblok vrlo male težine (60 grama) i s dimenzijama 90 x 35 x 18 mm. Njegov dizajn je neobičan (zaobljen), s vrlo malim ekranom i isto tako neobičnom tastaturom s kružno raspoređenim velikim tasterima. Na prvi pogled više podseća na audio plejer nego na mobilni telefon. Kompletno je napravljen u efektnoj kombinaciji crne i bele boje. S tako malim dimenzijama idealan je za nošenje u džepu ili torbici i za sve prilike u kojima bi mobilni telefon standardne veličine opterećivao korisnika svojim dimenzijama i težinom.
Ovaj simpatičan minijaturni telefon ponuđen je u okviru paketa mobilnih operatera, s uključenom SIM karticom, po ceni od oko 135 evra. U pogledu mobilnih mreža, kao što se može i očekivati, ovo je isključivo GSM model (s podrškom za tri opsega mobilnih mreža – 850, 1800 i 1900 MHz). Prenos podataka je isključen, a mali ekran potpuno je neupotrebljiv za web pristup. Da bi se ostvarile ovako male dimenzije, morao je biti napravljen kompromis i u pogledu drugih uobičajenih funkcija savremenih modela. To se, pre svega, odnosi na vrlo skroman OLED ekran (dijagonala mu je 1,1 inč, a rezolucija 96 x 96 piksela) i odsustvo kamere.
Ali, nije sve tako crno kao što izgleda. Kompromis ne isključuje sve popularne funkcije savremenih modela. Opravdavajući svoj izgled gadget-a, Liscio ima ugrađen MP3 plejer, FM radio i Bluetooth priključak za bežično povezivanje. Tu je i priključak USB 2.0 za povezivanje s računarima i drugim uređajima. Njegova interna memorija je kapaciteta 128 MB. Za fanove muzike to je, razume se, malo. Ali, tu je još jedan adut ovog uređaja – slot za memorijsku karticu microSD s uobičajenim kapacitetom od 1GB. Podaci o bateriji takođe govore da je kvalitetnija nego što bi se moglo očekivati. Kapacitet joj je 750 mAh, što obezbeđuje tri sata razgovora, osam dana rada u „stand by“ režimu ili 11 sati muzike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.