U trendu

Mobilni konačno u avionima

Upotreba mobilnih telefona za vreme avionskih letova uskoro će biti sasvim uobičajena pojava. Poznati evropski proizvođač aviona – kompanija Airbus SAS, omogućiće to svojim putnicima u isto tako poznatom modelu putničkog aviona A380. Da bi se ova usluga ostvarila, već se radi na testiranju komunikacione opreme koja će se ugraditi u ovaj model aviona.

Tokom 2004. godine testirane su mnoge komunikacione tehnologije – mobilna mreža treće generacije, bežične WLAN mreže različitih standarda 802.11, bežična Bluetooth veza, kao i širokopojasna mreža WCDMA (Wideband Code Division Multiple Acces). U unutrašnjosti aviona formirana je lokalna mreža (Intranet). Koristeći svoje prenosive računare, PDA uređaje i mobilne telefone putnici (zasad samo članovi posade) oprobali su mogućnost prijema i slanja elektronske pošte, pristupa i pretraživanja Interneta, kao i pristupa korporacijskim mrežama (tzv. virtuelnim privatnim mrežama – VPN).

Sve te mogućnosti testirane su zapravo u starijem modelu aviona kompanije Airbus – A320. Kompletnu opremu i uslugu (servis) za testiranje obezbedila je kompanija OnAir (Ženeva, Švajcarska). To je novoosnovana kompanija, a njeni osnivači su proizvođač aiona Airbus, IT kompanija SITA (Holandija) i komunikaciona kompanija Tenzing Communications (Sijetl). Podrazumeva se da će OnAir na isti način opremiti i sve avione A380 u trenutku komercijalizacije ove usluge.

A380 su najveći putnički avioni, sa dvospratnom kabinom i 555 mesta za putnike. Njihovoj ekskluzivnosti znatno će doprineti i nova komunikaciona usluga koju Airbus uvodi. Očekuje se da će se ona komercijalizovati u 2006. godini. Da bi se to ostvarilo, pored tehničkih testiranja, potrebno je završiti i formalnosti oko sertifikata za njeno uvođenje. Njega treba da izdaju Komisija za telekomunikacije Evropske unije i američka Savezna komisija za komunikacije (FCC). Nakon toga putnici u Airbus-ovim avionima A380 moći će normalno da obavljaju svoje privatne i profesionalne komunikacije kao da se ne nalaze na hiljade metara iznad zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.