Monitor za gledanje u parovima

Kompanija Sharp pronašla je vrlo zanimljivo tehnološko rešenje koje omogućava korišćenje jednog istog ekrana (monitora) za istovremeno posmatranje različitih sadržaja. Monitor je predstavljen na konferenciji za štampu u okviru Sajma potrošačke elektronike IFA (Internationale Funkausstelling), koji je priređen početkom septembra u Berlinu. Predstavljen je pod nazivom Dual-View LCD i, kao što se može pretpostaviti, predstavlja specijalno modifikovan TFT LCD ekran. Od septembra ove godine zvanično je otpočela i njegova proizvodnja za tržište.

Na ovaj način dva posmatrača moći će istovremeno da prate različite sadržaje. Koji će od ponuđenih sadržaja posmatrač videti zavisi od ugla pod kojim se on nalazi u odnosu na ekran. Tehnologija koja to omogućava, a koja je realizovana u kompaniji Sharp, naziva se parallax barrier. Ona je već primenjena pri realizaciji trodimenzionalnih autostereoskopskih ekrana u ovoj kompaniji (stvaranje osećaja trodimenzionalnosti na osnovu formiranja dveju slika koje se dovode do levog i desnog oka posmatrača). Po sličnom tehnološkom principu kompanija Sharp realizovala je i ove dualne dvodimenzionalne ekrane.

Da bi se na istom ekranu mogle videti dve različite slike istovremeno, struktura monitora mora biti napravljena tako da istovremeno omogući stvaranje dveju nezavisnih slika i njihovo odvođenje ka dvema tačno određenim pozicijama ispred ekrana na kojima bi trebalo da se nađu posmatrači. To se ostvaruje pomenutom parallax barrier tehnologijom. Pomoću optičkih barijera (sočiva) kontroliše se kretanje svetlosti i od svih neparnih piksela formira jedna slika (leva), koja dospeva do posmatrača s leve strane, dok se od svih parnih piksela formira druga slika (desna), koja dospeva do posmatrača s desne strane.

Istovremeno s najavom proizvodnje ovih ekrana za tržište predstavnici kompanije Sharp najavili su i da će prvi korisnik ovih ekrana biti poznati američki proizvođač automobila General Motors. Prva primena Sharp-ovih dual-view ekrana ostvariće se u novim automobilima Opel Vectra Caravan. Jednu sliku s tog monitora – levu, vozač će koristiti za posmatranje slike s navigacionog sistema, dok će druga – desna, služiti za zabavu putnika sa zadnjih sedišta, na primer, gledanje DVD filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.