Monitori za pravi 3-D ugođaj

PC-kompjuteri, čak i oni sa najboljim 3-D karticama, mogu da proizvedu samo iluziju trodimenzionalnosti. Ravan ekran je ravan ekran, tako da su slike, ustvari, dvodimenzionalne.

Sasvim novi ugođaj nam donosi novozelandska kompanija Deep Video Imaging, sa svojim 3-D LCD monitorima. Kod njihovog revolucionarnog proizvoda se susrećemo sa 5 inča debelim LCD panelom koji, ustvari, sačinjavaju dva ekrana. Prednji je providan, tako da kroz njega možemo da vidimo i sliku koju obrazuje ekran u pozadini.

Iako su ova dva ekrana relativno tanki, slika na onom u pozadini može da deluje veoma udaljeno. Da bi bio dobijen ovakav trodimenzionalni prikaz, potrebne su dve 3-D grafičke kartice, a osim na PC-ju, 12bx LCD Panel radi i sa Mackintosh i Unix sistemima.

Za one koji žele da se bave razvijanjem 3-D aplikacija, novozelandska firma je pripremila Pro Development sistem u koji je uključen Pentium III i dva monitora, na kojima se posebno kreira slika za prednji i zadnji ekran.

Za sada su potencijalni kupci ovakvih monitora kompanije, sajmovi i informacioni centri koji bi svojim mušterijama priuštili izuzetno atraktivne slike i prezentacije. Novozelandski inovatori smatraju da će monitor doživeti i masovnu kućnu upotrebu kada posao sa velikim kompanijama krene i kada cena bude pala. Zasad ona iznosi zaista impozantnih 7.500 dolara za sam monitor i 15.000 za sistem na kome se 3-D aplikacije kreiraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.