Motorola V 50 – malo muzike za mnogo para

Ideja i dalje pleni: mobilni telefon se preseče po sredini, ugradi mu se šarka i gle – ceo staje u šaku. Svojim, na Zapadu oko 1.000 DEM skupim modelom V 50, Motorola na tržište iznosi novo izdanje ovog već poznatog koncepta. Jedan primerak se već našao na našem stolu za seciranje, a u nastavku pročitajte izveštaj o tome.

Na prvi pogled: U pogledu jednostavnog futurističkog dizajna se kod modela V 50 u odnosu na svog prethodnika V 3690, malo toga promenilo. Masa novog modela je sa 83 grama za 1 gram veća nego kod V 3690, ali je i dalje izuzetno mala. I dimenzijama od 82 x 43 x 26 milimetara, V 50 se uvrštava u prave patuljke, što u slučaju mobilnih telefona predstavlja kvalitet.

Hardverska oprema: V 50 nije za one koje mrzi da često pune svoj mobilni, jer po navodima proizvođača, akumulator već nakon 100 sati u stanju pripravnosti ili nakon 3 sata razgovora mora ponovo da se nahrani strujom. Ne postoji infra-crveni interfejs za komunikaciju sa drugim uređajima, niti priključak za eksternu antenu. Na raspolaganju stoji vibracioni alarm i integrisani modem, čija je maksimalna brzina prenosa, na žalost, samo 9,6 kbit/s.

Funkcije: U poređenju sa drugim mobilnim telefonima iz ove cenovne klase, V 50 je opremljen iznenađujuće skromno. Ono u čemu prednjači su glasovne funkcije: glasovni izbor za 25 imena iz imenika, upravljanje glasom za maksimalno 9 od 33 moguće funkcije, neograničen broj ličnih govornih poruka do ukupne dužine od 3 minuta. Pomenute 33 funkcije se mogu povezati i sa tasterima za brzo biranje. Dok WAP-Browser u ovoj klasi nije iznenađenje, stvarna novost u odnosu na sve ostale Motorola-modele realizovana je u domenu SMS-a: po prijemu kratke poruke, telefon na displeju prikazuje ime pošiljaoca, ukoliko je on uveden u imenik. Ono što takođe nedostaje su gotove SMS-poruke, grupne funkcije u imeniku, individualna signalizacija poziva i korisnički profili, što je za žaljenje, jer takve funkcije zaokružuju sliku jednog mobilnog telefona iz više klase.

Posebnosti: Motorola se priključila konkurentima sa nekoliko noviteta. Tako V 50 ima funkciju budilnika, kao i dve igrice – Baccara i Towers of Hanoi. Motorola V 50 je očigledno nezaobilazan izbor za one koji avangardnost i neuobičajen dizajn stavljaju ispred funkcionalnosti i komfora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.