Mozilla Aurora: šta nas očekuje u budućnosti?

Saradnja i interakcija korisnika na različitim lokacijama preko web browser-a, vizualizacija omiljenih stranica i napredno upravljanje njima, kao i intuitivno predlaganje sličnih stranica samo su neke od ideja koje bi se mogle pojaviti u sledećim generacijama Mozilinih browser-a.
Razvoj najpopularnijeg alternativnog web browser-a – Firefox-a, oduvek se bazirao na korisnim idejama i predlozima korisnika interneta, a oni koji definitivno prednjače u tome su ljudi iz Mozilla Labs-a. Ovog puta oni su odlučili da upute javni poziv svim inovatorima koji smatraju da bi se njihovim idejama moglo unaprediti i upotpuniti iskustvo pregledanja web sadražaja i olakšati rad korisnicima na internetu. Pored samog poziva, iz kompanije Mozilla Labs na internetu su objavili i tri video zapisa budućih tehnologija koje će biti ugrađene u web browser, a koje razvijaju upravo u saradnji s korisnicima.
Prva inovacija rezultat je saradnje Mozilla Labs i kompanije Adaptive Path. Nazvan je Aurora, a radi se o konceptu prema kojem bi web browser mogao da prepozna koje elemente određenog web sajta korisnik najčešće koristi, a time mu i omogući da upravlja njima, premešta ih lokalno na radnu površinu ili istovremeno sarađuje s korisnicima na drugim lokacijama. Naravno, ovakvi specijalni alati već postoje, ali u ovom slučaju reč je isključivo o mogućnostima web browser-a, a ne internet servisa.
Druga inovacija je upravljanje sačuvanim stranicama (bookmarks, favorites) i kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Pored klasičnog čuvanja web stranica, web browser će intuitivno prepoznavati na koje od sačuvanih stranica korisnik želi da ode, to jest da ih otvori, a usput će mu predložiti i neke nove. Takođe, znatno će se unaprediti upravljanje ranije posećenim stranicama, pa bi takvom web browser-u bilo potrebno samo reći dan i vreme pregledanja određenih stranica, a on bi prikazao sve web sajtove i stranice koje je korisnik u tom vremenskom intervalu posetio.
Treća inovacija odnosi se na surfovanje na mobilnim uređajima, koje bi takođe trebalo da donese znatne inovacije. Sasvim je izvesno da u Mozili i te kako osluškuju stavove, navike i potrebe svojih korisnika, a od njih očekuju i znatnu saradnju u razvoju novih servisa i poboljšanja svog web browser-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.