U trendu

MSI Wind Top AE1900 All-in-one PC

Nova zvezda MSI-jeve ponude, Wind Top AE1900, jeste "sve u jednom" računar. Ceo računar je u stvari deo 18,5-inčnog monitora s površinom osetljivom na dodir. Wind Top AE1900 dizajniran je da se uklopi u razne enterijere. Ledenobela boja i proširene ivice od providnog pleksiglasa čine ga elegantnim, tako da se uklapa u radnu, ali i dnevnu sobu, kuhinju ili spavaću sobu. Monitor od 18,5 inča, oko 46,5 cm u dijagonali, namenjen je za rezoluciju 1366×768 sa 16:9 formatom slike. To je dovoljno velika slika za gledanje filmova, za internet video konferencije, ili za svakodnevni rad u kancelariji. Vreme odziva monitora je dobro i iznosi 5 ms. Ako tražite performanse, treba da znate da Wind Top AE1900 nije snažna mašina koja će dozvoliti da na njemu igrate grafički zahtevnije igre.
Jedan od nestandardnih načina interakcije, a ujedno glavni adut Wind Top AE1900 računara, jeste monitor osetljiv na dodir. Koristeći se njime, moguće je brzo i lako doći do željenog cilja, pokrenuti neki program, pustiti film ili pesmu. Radi lakšeg rada MSI je u napravio launch bar softver, koji na jednom mestu okuplja većinu potrebnih aplikacija, dopuštajući da lako dođemo do onoga što nam treba. Dodirom prsta ili olovkom pokrećemo aplikacije u launch bar-u. Nije samo MSI launch bar predviđen da odgovara na korisnikove zahteve, sve aplikacije i meniji instaliranog operativnog sistema XP Home edition imaju odziv na dodir.
Bez obzira na njihovu prilično jeftinu izvedbu, StarType ES300MU tastatura i StarMouse ES130 miš odlično služe svojoj svrsi i dosta su funkcionalni. Miš je optički, spaja se USB kablom i ima dva tastera i scroll točak, a tastatura, iako manja od standardnih, ima sve tastere na broju. Malo je glasnija, ali dobro leži pod prstima. Tastatura na sebi ima i nekoliko dodatnih multimedijalnih tastera pomoću kojih se može upravljati zvukom, osvetljenjem ekrana i slično. Dimenzije AE1900 su 476 x 365 x 49 mm. Kao što se vidi, širina uređaja je samo 5 cm, ali AE1900 ne može da stoji bez pomoćnog držača. Kada se osloni na njega, širina uređaja je između 10 cm i 20 cm. Nažalost, monitor ne može da stoji uspravno, već uvek malo nagnut prema pozadi, da bi se oslonio na držač. Zbog ovoga je teško gledati film, ako sedite na kauču koji je ispod visine stola na kojem je AE1900. I pored ovih manjih ograničenja, AE1900 se lako nosi sa sobom ili postavlja bilo gde u kući ili na radnom mestu. Sve što vam treba je utičnica nedaleko od računara, jer AE1900 radi preko adaptera. Ne postoji eksterna baterija koja bi omogućila rad bez direktnog napajanja.
MSI Wind Top AE1900 pokreće 1,6 GHz Intel Atom 230 procesor sa Intel 945GC+ICX7 čipsetom. Ima 1 GB DD2 memorije i 160 GB hard disk, kao i Intelov integrisani grafički kontroler GMA950 sa do 128 MB deljene memorije. Sa zadnje strane je priključak za struju (DC in), dodatna dva USB 2.0 kontektora, gigabit LAN port, Mic-in i izlaz za slušalice. U računaru se nalazi jedna 802.11n wireless LAN kartica, a na dnu su postavljena i dva stereo zvučnika sa SRS Premium Sound-om za kvalitetniju reprodukciju zvuka. Na prednjoj strani računara nalazi se samo 1,3 MP web kamera i integrisan mikrofon, dok su svi ostali priključci smešteni pozadi i na stranice kućišta. Ovaj model nema dodatne VGA, DVI ili HDMI izlaze.
MSI Wind Top AE1900 je računar, ali u malo drugačijem obliku od tradicionalnog. MSI Wind Top AE1900 ima sve komponente potrebne za rad unutar monitora i jedan je od takozvanih All-in-one PC računara. Oni su jednostavni za transport, zauzimaju malo prostora u poređenju sa standardnim računarima, a MSI je svoj model učinio još zanimljivijim opremajući ga touchscreen monitorom. Mogućnost da korisnik dodirom pokreće neku aplikaciju ili je koristi nije još dovedena do savršenstva, ali ono što touchscreen danas pruža može zadovoljiti prosečnog korisnika.
Performanse MSI Wind Top AE1900 nisu na nivou desktop mašina, već na nivou netbuk-a. Ovaj sistem namenjen je office korisnicima i internet surferima, ali može lako poslužiti kao multimedija centar, ukoliko ste zadovoljni puštanjem DVD-a ili nekog Divx filma. Maksimalna potrošnja struje je 50 W, što može dosta pomoći u uštedi ukoliko AE1900 poredimo sa standardnim desktop računarima. U radu je tih i ne greje se. Cena modela MSI Wind Top AE1900 je oko 580 evra, što je mnogo za sistem baziran na single core Atom procesoru, ali u poređenju s cenom All-in-one računara MSI daje dobru ponudu. Prednost modela AE1900 nad konvencionalnim All-in-one računarima je i u touchscreen monitoru, a ni izgledom ne zaostaje za mnogo skupljim modelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.