U trendu

NASA otkrila 1.284 nove planete

Američka svemirska agencija NASA otkrila je 1.284 nove planete van Sunčevog sistema preko satelitske opservatorije Kepler, čime je udvostručila broj planeta čije je postojanje potvrdjeno, objavila je danas ta agencija.

„To nam daje nadu da ćemo negde oko neke zvezde slične našem Suncu na kraju otkriti sestru planetu Zemlji“, rekl je Elen Stofan, naučna direktorka u NASA.

Astronomi su 99 odsto sigurni da su ove 1.284 egzoplanete zaista planete a ne neki drugi svemirski objekti.  

Preko Keplera je pronadjeno još 1.327 tela koja bi mogla da dobiju status planete, ali će biti potrebne dodatne analize da se to potvrdi.

Od gotovo 5.000 egzoplaneta (planeta koje se nalaze van Sunčevog sistema) otkrivenih do danas, za više od 3.200 je potvrdjeno da su zaista planete, a njih 2.325 je otkriveno preko Keplera, navodi se u saopštenju.

„Pre lansiranja Keplera nismo znali da li su egzoplanete retke ili ih ima puno i sada izgleda da bi moglo da ima više planeta nego zvezda“, rekao je Pol Herc, direktor Nasinog odeljenja za astrofiziku.

Ove informacije poslužiće budućim misijama koje će ispitivati da li smo sami u svemiru ili nismo, dodao je on.

Teleskop-satelit Kepler, lansiran 2009. godine pregledao je 150.000 zvezda tragajući za znakovima planeta u orbiti, odnosno tragajući za onim koje se nalaze na idealnoj razdaljini da bi mogla da postoji voda u tečnom obliku i omogući da se potencijalno razvije život.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.