Naučnici razvijaju potpuno integrisani čip sa malom potrošnjom energije

Kineski naučnici razvili su potpuno integrisani memristorski čip sa poboljšanom sposobnošću učenja i niskom potrošnjom energije, navodi se u studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Nauka (Science).

Sa tehnologijom veštačke inteligencije (AI) koja duboko menja način proizvodnje i života, učenje postaje veoma važno za uređaje rubne inteligencije kako bi se prilagodili različitim scenarijima primene.

Međutim, trenutne tehnologije za obuku neuronskih mreža zahtevaju premeštanje obimnih podataka između procesorskog čipa i glavne memorije van čipa, što izaziva ogromnu potrošnju energije i otežava proces učenja.

Kako piše Sinhua, na osnovu 11 godina istraživanja, naučnici sa Univerziteta Tsinghua razvili su čip potpuno integrisan u sistem, koji se sastoji od višestrukih nizova memristora (memorijski otpornici) i svih neophodnih perifernih kola za podršku potpunog učenja na čipu.

„Čip integriše kompletne module kola za podršku autonomnom učenju i uspešno je pokazao različite zadatke učenja uključujući kontrolu pokreta, klasifikaciju slika i prepoznavanje govora“, rekao je Jao Peng iz  Škole integrisanih kola sa Univerzitet Tsinghua koji je  prvi autor studije,.

Prema studiji, čip može da postigne autonomno učenje sa samo oko tri procenta potrošnje energije u odnosu na potrtošnju konvencionalnih integrisanih kola (ASIC) specifičnih za aplikaciju kada izvršavaju isti zadatak.

Čip je pokazao visoku energetsku efikasnost i visoku tačnost u raznovrsnim zadacima AI tokom eksperimenata, što može efikasno da ojača prilagodljivost učenja inteligentnih uređaja u praktičnim scenarijima primene, rekao je Jao.

„Ovaj čip pruža inovativni put razvoja za  hardverske prodore veštačke inteligencije“, rekao je Gao Bin, profesor na Univerzitetu Tsinghua.

Ova studija je važan korak ka budućim čipovima sa visokom energetskom efikasnošću i mogućnostima učenja, rekao je Vu Huaćiang, dekan univerzitetske škole integrisanih kola.

„Nadamo se da će naši nalazi ubrzati razvoj budućih pametnih rubnih uređaja koji se mogu prilagoditi različitim scenarijima aplikacija i vlasnicima“, dodao je Vu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.