NEC ulazi na tržište ličnih digitalnih pomoćnika

Japanska kompanija NEC najavila je nedavno da i ona planira da se uključi u veliku igru zvanu tržište ličnih digitalnih pomoćnika (Personal Digital Assistants, PDA), krećući tako putem Sony-ja i Toshiba-e. Prvi PDA uređaji iz NEC-a na tržištu bi trebalo da se pojave već do kraja ove godine.

Već se zna da će u srcu NEC-ovog prvenca kucati Intel StrongArm srce, a pokretaće ga Microsoft Windows CE operativni sistem. Naravno, biće podržana funkcionalna proširenja i povezivanje sa drugim uređajima koje omogućavaju kartice formata Compact Flash i Secure Digital.

Portparol kompanije Susumu Sakamoto odluku o ulasku na bojno polje PDA tumači na sledeći način: “Odlučili smo da uđemo na tržište ličnih digitalnih pomoćnika jer uviđamo da raste zanimanje potrošača za ovu klasu uređaja. Do sada smo bili usredređeniji na naše prenosive računare iz serije Mobile Gear, ali sada shvatamo da ljude više interesuju kompaktniji prenosivi uređaji”.

NEC-ova serije Mobile Gear koristi, inače, Windows CE i prodaje se već nekoliko godina. Ovi aparati, koji poseduju normalnu tastaturu i displej u boji su, otprilike, upola manji od standardnih prenosivih računara.

Premda će mu takmaci u borbi za novi segment tržišta biti više nego proverena imena (pre svega Sharp, koji je na ovom tržištu najduže i suvereno vlada njime, ali i Sony i Handspring, koji su tu kraće, ali su već dostigli nivo etabliranih veličina), NEC-ov nastup je samouveren i čvrst: “Očekujemo da ćemo ove godine osvojiti 10% tržišta”, kaže Sakamoto, i dodaje: “a do 2003. naš udeo popeće se na 20%”. Živi bili, pa videli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.