Neobičan, izdržljiv i robustan mobilni

Mobilni telefon ovako neobičnog izgleda verovatno dosad niste mogli da vidite. Sa svih strana je zaštićen od udaraca i oštećenja, prašine i kiše. Pod isto tako neobičnim nazivom – JCB TOUGHPHONE, ili malo običnijim – Sonim XP1, proizvodi ga kompanija Sonim Technologies, a u ponudi će se naći krajem ove godine i početkom 2008.
Sonim XP1 je veliki monoblok s dimenzijama 113 x 50 x 22 mm i težinom oko 130 grama. Zahvaljujući svojoj robustnoj konstrukciji, namenjen je za specijalne uslove rada u industriji, građevinarstvu i u svim drugim okolnostima u kojima mu se može dogoditi da padne ili se nađe u oblaku prašine ili vode. Njegov proizvođač dosad se uglavnom bavio uređajima koji se u takvim uslovima koriste za poslovne i industrijske komunikacione sisteme, pa je, očigledno, odlučio da svoja iskustva prenese i u oblast mobilne telefonije.
Za rad u otežanim uslovima Sonim XP1 podržava specijalan standard IP52. U oblasti mobilne telefonije podržava tri opsega GSM mreže (900, 1.800 i 1.900 MHz), kao i GPRS tehnologiju za prenos podataka. Ima relativno mali ekran rezolucije 128 x 160 piksela i sa 65.000 boja, takođe ojačan i zaštićen od udaraca i oštećenja druge vrste. Prisutna je i podrška za Bluetooth tehnologiju i USB priključak i kabl za povezivanje. Napaja se baterijama koje obezbeđuju četiri sata razgovora ili osam dana rada u režimu čekanja.
Mnoge uobičajene komponente i karakteristike savremenih mobilnih telefona on nema – kameru (teško da bi ona izdržala udarce na koje je ovaj telefon imun), slot za memorijsku karticu i mogućnost proširenja memorije, a nedostaje mu i multimedijalni plejer, čije se prisustvo u svim savremenim mobilnim telefonima podrazumeva. Ono što mu je veliki „plus“ jeste Push-To-Talk tehnologija (za mobilne operatere koji je podržavaju), koja omogućava korišćenje ovih telefona kao voki-tokija.
U svakom slučaju, ovo je idealan terenski mobilni za navedene otežane uslove rada (za spoljnu upotrebu). Njegova cena je 200 do 300 funti (s besplatnom SIM karticom), ali se može nabaviti i u okviru mnogobrojnih ponuda i paketa različitih mobilnih operatera. Na primer, u Velikoj Britaniji Phones 4U nudi kupovinu uz ugovor po ceni od 25 funti mesečno. Tokom leta 2008. naći će se i u ponudi Vodafone-a i u mnogim prodavnicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.