.net zamena za Visual Basic for Applications

Poput onoga što je korisnicima Office-a dobro znani Visual Basic for Applications (VBA) mogao da uradi u jeziku Visual Basic, najavljeni Visual Studio for Applications (VSA) omogućiće distributerima softvera, uključujući i sam Microsoft, da svom softverskom paketu dodaju aplikaciju za pisanje .net skriptova. Izvorne funkcije paketa biće tretirane objektno, a njegove mogućnosti korisnik će moći da proširi pišući sopstveni kod koji radi zajedno sa postojećim objektnim modelom.

VSA je prvobitno namenjen aplikacijama opremljenim za rad sa web-om, čime bi se programerima omogućilo da naprave sopstvene programske module kojim bi aplikacije koje kao programsku potporu imaju browser mogli da prilagode sopstvenim potrebama. VSA će u prvom beta izdanju podržavati samo jedan programski jezik – VB.NET, a očekuje se da će potom uslediti podrška i za ostale .net orijentisane jezike. Prva beta verzija očekuje se zajedno sa drugim beta izdanjem .net Framework-a, u prvom tromesečju 2001.

Zanimljivo je da za VSA Early Adopter program izvor informacija i kontakt-adresa nije Microsoft, već ISV Summit Software (koji je takođe prodajni agent i za VBA). Naravno, informacije je moguće pronaći i na MS-ovom sajtu, na adresi http://msdn.microsoft.com/vstudio/vsa/.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.