Nokia N70 – multimedijalni „pametnjaković“

N serija kompanije Nokia predstavlja skup pravih multimedijalnih mobilnih telefona bogatih različitim funkcijama. Jedan od najatraktivnijih iz serije je model N70. Istovremeno, uz sve karakteristike savremenih pametnih mobilnih telefona, on ima funkciju digitalnog muzičkog audio (MP3) i video (MPEG-4) plejera, ima ugrađenu kvalitetnu digitalnu megapikselnu kameru, a podržava i popularne telefonske video pozive. Svemu tome treba dodati kompaktan i izuzetno stilizovan dizajn, kao i napredne mogućnosti i karakteristike svojstvene mobilnim telefonima treće generacije.

Nokia N70 je „pametnjaković“ s kliznim dizajnom, dimenzijama 109 x 53 x 22 milimetra i masom 126 grama. Ima TFT LCD ekran sa 262.000 boja, internu memoriju od 32 megabajta i slot za MMC karticu radi njegovog proširenja. Takođe, ima i dve ugrađene kamere, od kojih je kvalitetnija s rezolucijom dva megapiksela. Ona se koristi za snimanje fotografija i video inserata, a aktivira se vrlo jednostavno. Snimati se može s digitalnim zumom 20 puta, s ugrađenim blicom i različitim mogućnostima (modovima) u zavisnosti od uslova snimanja. Druga kamera, postavljena na prednjoj strani, namenjena je pomenutim video telefonskim pozivima.

Softverski deo zasniva se na operativnom sistemu Symbian OS 8.1a. Snimljene fotografije i video inserti mogu se po želji slati i razmenjivati s rođacima i prijateljima putem elektronske pošte ili bežičnom Bluetooth tehnologijom. To se obavlja pomoću softverske aplikacije Nokia Xpress Transfer. Ona omogućava da se fotografije i video inserti ručno ili automatski šalju i kopiraju na RS-ju. Pored toga, softverski paket obuhvata i aplikaciju Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 za gledanje, pretraživanje i razmenu slika, dok aplikacija Nokia Lifeblog automatski organizuje tekstualne i multimedijalne poruke, fotografije i video inserte.

Audio sistem ovog mobilnog telefona zaslužuje posebnu pažnju. Stereo reprodukcija muzičkih sadržaja je vrlo kvalitetna, a ima ugrađen i FM radio. Muzika se može brzo i jednostavno razmenjivati s kompatibilnim računarom zahvaljujući softverskoj aplikaciji Nokia Music Pack. Audio sadržaji mogu se slušati i pomoću stereo slušalica, a telefon se može priključiti i na kompatibilan kućni stereo sistem radi kvalitetnije reprodukcije i snimanja audio sadržaja. Litijum-jonske baterije, kojima se Nokia N70 napaja (900 mAh), obezbeđuju tri i po sata korišćenja telefona u režimu razgovora ili 260 sati rada u režimu čekanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.