U trendu

Novi LCD ekrani za mobilne telefone

„Toshiba America Electronic Components“, severnoamerički ogranak kompanije „Toshiba Semiconductor“ i „Toshiba Displey Devices and Components“, napravila je novi korak u razvoju tehnologije LCD ekrana za mobilne telefone. Time se produžava vek trajanja baterije mobilnih telefona do 23%. Osim u mobilnoj telefoniji ova tehnologija se može primeniti i u drugim uređajima koji se napajaju iz baterija a imaju nepokretnu sliku na ekranu.

Suština nove tehnologije sastoji se u smanjenoj količini energije neophodne za rad ekrana. Realizuje se tako što svaki piksel LCD ekrana integriše po nekoliko ćelija statičke memorije. Na taj način, pamteći izvesnu količinu informacija i zadržavajući je na ekranu u određenom vremenskom intervalu, smanjuje uloženu energiju neophodnu za rad ekrana. U stand by stanju (stanju čekanja) za predstavljanje statičke slike od 8 boja potrošnja iznosi 1,4mW. To je za oko 50% manje u odnosu na dosad primenjene standardne ekrane. Zahvaljujući tome stanje čekanja mobilnih telefona povećava se za 23%, sa 350 na 430h (uz korišćenje standardnih baterija).

U saopštenju „Toshibe“ stoji da će proizvodnja ovih ekrana započeti u trećem tromesečju 2001. godine. Prvi mobilni telefoni sa ovom tehnologijom imaće ekran dijagonale 5,3cm a pojaviće se krajem 2001. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar