Oba osnivača WhatsApp-a napustila Zakerberga i poručila: Ljudi, obrišite svoje FB naloge!

Jedan od osnivača WhatsApp aplikacije napustio je WhatsApp tim i prekinuo sve veze s Facebook kompanijom.

Jan Koum je bio zvezda „WhatsApp transfera“ pre četiri godine, kad ga je 2014. godine Facebook kupio za 19 milijardi dolara. Danas, 1. maja, Jan Koum je objavio da napušta WhatsApp i sve Facebook pozicije, kako bi igrao frizbi i posvetio se drugim stvarima, koje nemaju veze s tehnologijom.

GSMArena citirala je neimenovane izvore (upućene u celu situaciju), koji tvrde da je do razlaza Jana Kouma i Marka Zakerberga došlo zbog potpuno drugačije kulture poslovanja, ali i zbog činjenice da je Facebook agresivno želeo iskoristiti podatke korisnika i oslabiti enkripciju.

Ukoliko je ovo tačno, onda je Viber objava od pre nekoliko dana zaista bila istinita – Dosta je bilo, pređite na Viber – poručila je tad konkurentska aplikacija. Kao pomenuta GSMArena, slično je naveo i PhoneArena portal, samo direktnije i bez uvijanja.

Koum je rekao u svojoj objavi da će i dalje podržavati WhatsApp, kao i da će aplikacija nastaviti funkcionisati nesmetano, kao i do sada.

Nedavno je WhatsApp napustio i drugi njegov osnivač, Brajan Ekton, koji je i pozvao sve korisnike WhatsApp aplikacije da obrišu svoje Facebook naloge. Ovome je prethodila i zabrana EU regulatornih tela da Facebook pristupi WhatsApp podacima korisnika u Evropi, što je dovelo do trzavica o poštovanju privatnosti korisnika na Facebook mreži i aplikacijama, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.