U trendu

Očni skener otkriva ko je pio, ko se drogirao, a ko umoran došao na posao

Kalifornijska kompanija Eye Dynamics je razvila očni skener koji pouzdano može da utvrdi da li je neko odmoran i skoncentrisan ili je umoran i mamuran. Jedan pogled u ovaj uređaj trajanja 90 sekundi je dovoljan da otkrije tragove pijanstva ili drogiranja od prošle noći.

Ovakav aparat nije razvijen radi potreba saobraćajne policije, već bi trebao da se nalazi u preduzećima, fabrikama ili vazduhoplovnim kompanijama sa ciljem da odredi da li je radnik oran za rad i spreman za obavljanje zadataka koji zahtevaju koncentraciju i pažnju.

Tokom sprovođenja testa, ispitanik izvršava razne male zadatke kao što je praćenje svetle tačke na monitoru, a aparat beleži i analizira pokrete oka, vreme potrebno da se zadatak izvrši, veličinu zenice. Rezultat testa je baziran na pokretima očne jabučice koji su kod onih umornih ili mamurnih vrlo nepravilni.

Uređaj nosi naziv SafetyScope, još je u fazi testiranja, a ako bude uveden u praksu biće to, zasigurno, jedan od najomraženijih proizvoda napredne tehnologije, razlog zbog koga će mnogi još više mrzeti posao kojim se bave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.