U trendu

Opera Mini 5 beta verzija

Godina 2010. definitivno će biti prelomna za masovno korišćenje interneta putem mobilnih telefona. Za to je dosad postojao niz prepreka, ali glavna prepreka je u stvari bio dobar pretraživač, koji će sve stranice lepo renderovati i koji će na mobilnim telefonima raditi bez zastajkivanja. Mora se priznati da su do sada sve to bili neuspešni pokušaji, osim fantastičnog browser-a koji se "vrti" na Android mobilnim telefonima.
Opera Software objavila je beta verziju svog novog internet pretraživača Opera Mini. Ovoga puta pred nama je revolucionarno izdanje koje će sve nas približiti na korak do "upotrebljivog" surfovanja putem mobilnog telefona, koje je dosad bilo svakakvo, samo ne komforno i brzo, a o problemima s prikazom stranica ne treba ni pričati.
Najbitnija stavka novog pretraživača Opera Mini 5 beta je mogućnost surfovanja na više tabova, što u praksi zaista radi fantastično i brzo; jednom rečju, konačno upotrebljivo. Skakanje s jednog taba na drugi je brzo i lako, kao i otvaranje novih tabova. Početna strana Opera Mini 5 beta izgleda identično kao Opera 10 – imate devet podeoka na kojima se nalaze vaši najomiljeniji sajtovi, pa im vrlo lako pristupate sa nekoliko klikova, a same opcije su lepo ilustrovane sličicom sajta. Bitno je to da će, ukoliko sami ne definišete koji će sajt na kojoj prečici da stoji, Opera Mini 5 beta sama to da uradi za vas na osnovu toga koje stranice najviše posećujete. Veliki napredak je i mogućnost snimanja lozinki za pristup e-mail-u, Facebook-u, Twitter-u i sličnim servisima na internetu, što im dodatno olakšava pristup.
Neverovatno je da je razvojni tim kompanije Opera Software uspeo da u 500 kb spakuje kompletan program koji zaista identično renderuje stranice kao i veliki brat Opera 10 za računare. Čak i neke stranice na kojima Opera 10 specifično renderuje, tako da ste sigurni da će sve stranice na internetu biti renderovane na mobilnom aparatu baš onako kao što to možete videti na Opera 10 pretraživaču za računare.
Neverovatno je u stvari koliko mnogo je urađeno na brzini i intuitivnosti interfejsa, za kojim, može se to slobodno reći, daleko zaostaju svi pretraživači koji su ikada napravljeni, čak i Android. Iznenađuje koliko dobro Opera Mini 5 beta uspeva da inteligentno izađe na kraj i s najkomplikovanijim sadržajem – čak i do te mere da vrlo pametno prati tekst i slike na samoj strani, tako da nećete imati potrebe da bočno skrolujete u 90 odsto slučajeva.
Ovde je bitno pomenuti i to da je Opera Mini 5 beta sposobna da radi i na uređajima s ekranima osetljivim na dodir, a s obzirom na to da učitavanje, prikaz i skrolovanje radi fantastično brzo, verujemo da je doživljaj surfovanja na mobilnim aparatima s ekranima osetljivim na dodir zaista odličan. Još jedna napomena: Opera Mini 5 beta radi na svim telefonima sa podrškom za Javu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.