U trendu

Operativni sistem za mobilne uređaje MeeGo

Nokija (Nokia) i Intel (Intel) izdali su prvu verziju operativnog sistem za mobilne uređaje pod imenom MeeGo, koji je rezultat udruživanja snaga i kombinacije već postojećih sistema Moblin i Maemo. MeeGo 1.0 nudi osnovnu funkcionalnost kakvu traže korisnici netbook računara i sličnih mobilnih uređaja, brz pristup Internetu, brzo učitavanje operativnog sistema i veliku brzinu rada na slabijem hardveru uz vođenje računa o potrošnji električne energije.
Ovaj operativni sistem korisnicima pruža i mogućnost upotrebe osnovnih aplikacija, kao što su organizator i kalendar, tekst procesora, brz pristup društvenim mrežama i slično, a zasnovan je na kernelu 2.6.33. Ove dve kompanije planiraju da izdaju nove verzije svakih šest meseci, a ovo prvo izdanje dostupno je za vlasnike netbook računara s procesorima Atom i Nokijinih uređaja iz serije N900.
U sledećim izdanjima ovog operativnog sistema očekuje se proširenje podrške za ostale mobilne uređaje, tablete i multimedijalne sisteme u automobilima, a zainteresovani mogu da saznaju više informacija, kao i da dođu do linkova za preuzimanje ovog operativnog sistema na zvaničnom sajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.