Oprez, na ove poruke nemojte nikada kliknuti

Bezbednosna kompanija McAfee nedavno je objavila studiju o porukama koje predstavljaju prevaru. Izveštaj upozorava korisnike pametnih telefona i navodi sedam opasnih vrsta poruka koje kriminalci šalju putem SMS-a ili WhatsApp-a da bi hakovali uređaje ili ukrali novac. Kako portal Gadgets Now ističe, na njih se ne sme kliknuti.

„Osvojili ste nagradu!“

U poruci o nagradi iznenađenja možete napisati i šta je navodno osvojeno. Postoji, međutim, 99 odsto šanse da je primljena poruka lažna i da je namenjena krađi.

Lažne ponude za posao

Lažna poruka o ponudi posla ili obaveštenju takođe može biti opasna. Važno je znati da nijedna profesionalna kompanija neće komunicirati putem WhatsApp-a ili SMS poruka, piše Večernji list.

Obaveštenja iz banke sa linkovima

Poruke upozorenja banke primljene putem SMS-a ili WhatsApp-a u kojima se od korisnika traži da pristupe linku su lažne. Njihov cilj je krađa novca.

Informacije o kupovini koju niste obavili

Svaka vest o kupovini koju niste obavili je prevara. Takve poruke se pišu kako bi primaoce namamili da kliknu na link, nakon čega se njihov uređaj hakuje.

Ažuriranja vaše pretplate na Netfliks ili slične usluge

Sa porastom popularnosti platformi kao što je Netfliks, prevaranti pokušavaju da namame korisnike pametnih telefona slanjem poruka. To mogu biti besplatne ponude ili hitne poruke o isteku pretplate.

Lažno obaveštenje o propuštenoj isporuci ili problemu isporuke

SMS ili WhatsApp obaveštenja o propuštenoj isporuci ili drugim problemima sa isporukom su takođe opasna. Mogu se primiti čak i kada ste obavili kupovinu.

Amazon bezbednosno upozorenje

Poruke sa obaveštenjima o bilo kakvom ažuriranju na vašem nalogu su takođe zamke. Amazon ili bilo koja kompanija za e-trgovinu nikada neće slati SMS ili whatsApp poruku za tako važna upozorenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.