Ove tri stvari skoro svi rade na internetu, a mogu biti opasne

Kada ste poslednji put razmislili o svojim korisničkim imenima na različitim internet platformama? Jesu li neka od njih previše lična ili lako prepoznatljiva? Bezbednost na internetu je važna više nego ikad pre, a neki od nas možda nesvesno izlažu svoje podatke riziku.

Portal Komando izdvojio je uobičajene greške koje morate izbegavati kako biste sačuvali svoju bezbednost tokom korišćenja tehnologije.

Evo uobičajenih grešaka koje treba izbegavati, zajedno s praktičnim rešenjima kako se zaštititi.

1. Odgovori na telefon

Na prvi pogled, odgovaranje na pozive može izgledati bezopasno, ali kriminalci sve više koriste naprednu tehnologiju kako bi snimili i iskoristili isečke vašeg glasa. Najbolje bi bilo da pustite pozivaoca da prvi progovori. Ako ne čujete odgovor, budite spremni da prekinete poziv, navodi Komando.

2. Deljenje na društvenim mrežama

Većina društvenih medija postavlja profile na “javno”. To znači da sve što objavite, uključujući fotografije i lične informacije, može biti vidljivo svima na internetu. Da biste povećali svoju privatnost, postavite svoje profile na privatno. Na taj način, samo odabrane osobe koje ste prihvatili mogu videti vaše objave i informacije.

3. Pregledavanje dokumenata

Kao što smo već mnogo puta upozoravali, nikada ne otvarajte nikakve datoteke ili dokumente koje ste dobili od nepoznatih pošiljalaca. Dodatno, čak i pregledavanje nekih dokumenata u vašem inboxu može predstavljati rizik. U nekim slučajevima, zlonamerni dokumenti mogu zaraziti vaš računar i omogućiti hakerima pristup. Da biste se zaštitili, pazite da redovno ažurirate svoj operativni sistem, uključujući Windows, kako biste dobili najnovije bezbednosne nadogradnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.