U trendu

Pametna krema za sunčanje

Već godinama se govori o štetnom delovanju sunčevog ultravioletnog zračenja. Bez obzira na to, ljudi se (posebno ženski rod) i dalje uglavnom nekontrolisano sunčaju ne bi li dobili željenu bakarnu boju tena. Neki od njih koriste zaštitne kreme, ulja, mleka ili druge slične preparate. Velika je, međutim, dilema koji od tih preparata odabrati, jer je koža svakog čoveka specifična i različito se ponaša u kontaktu sa sunčevom svetlošću.

Upravo nakon prošlogodišnjeg letovanja u Francuskoj, jedan student iz Essex-a (Ed Philips), sa odseka za dizajn univerziteta Brunel iz Velike Britanije, došao je na ideju da napravi specijalnu kremu za sunčanje koja bi se sama prilagođavala koži korisnika. Tu ideju on je realizovao i nedavno prikazao na izložbi novog dizajna u Londonu. Na pomenutoj izložbi predstavljeno je više od dve hiljade originalnih izuma studenata iz oko dve stotine dizajnerskih škola i fakulteta u Velikoj Britaniji.

Edov dizajnerski izum nazvan je MyTan. Ovaj uređaj sam, specijalno za svakog korisnika, određuje zaštitni faktor prema tipu kože. Nakon njegovog aktiviranja, otvara se meni koji od korisnika traži od sve bitne podatke i fizičke karakteristike njegove kože, očiju, kose i slično. Takođe se traže podaci o vremenu koje korisnik tog dana planira da provede na suncu.

Nakon toga se sam uređaj u kratkom vremenskom intervalu izlaže delovanju sunca (oko jedan minut). Na osnovu toga on dolazi do precizne informacije o intenzitetu sunčevog zračenja (pomoću ultravioletnih senzora). Prema svim tim podacima, on automatski određuje potreban nivo zaštite za određenu osobu u određenom danu.

MyTan određuje šest različitih vrednosti zaštitnih faktora (između 15 i 30). Na taj način koža se u potpunosti štiti od štetnog delovanja sunčevog zračenja, ali istovremeno može i postepeno da potamni i dobije željenu bakarnu boju (naravno, koliko je to moguće u skladu sa vremenskim prilikama i specifičnostima kože).

Na svaka dva sata ovaj uređaj ponovo meri intenzitet sunčevog zračenje i upozorava korisnika ukoliko dođe do pojačanja. Mora se priznati da je sve ovo zajedno dobra ideja. Iako je stigla sa zakašnjenjem za ovo letovanje, za neko sledeće (ukoliko ne padne u zaborav) baš bi mogla da se oproba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar