U trendu

PaPeRo

Roboti su verovatno najomiljeniji proizvodi savremenih tehnologija, posebno među decom. Zbog toga su se mnoge kompanije u svetu, pre svega one iz Japana, potrudile da naprave simpatične i atraktivne proizvode te vrste. Najpopularniji su upravo roboti namenjeni zabavi – Sony-jev robot pas Aibo i humanoidni robot Qrio, kao i humanoidni robot Asimo, koji je napravila kompanija Honda. U trku sa njima upustila se takođe japanska kompanija NEC Corporation sa svojim robotom PaPeRo.

Ime ovog robota potiče od izraza Partner-type Personal Robot. U ovom obliku pojavio se još pre nekoliko godina. Nova verzija, pod nazivom PaPeRo 2005, predstavljena je na sajmu EXPO 2005, koji traje nekoliko meseci (od 25. marta do 25. septembra), a održaće se u Aichi-ju (Japan). Novi PaPeRo odlikuje se još boljim komunikacionim mogućnostima u kontaktu sa ljudima i drugim robotima zahvaljujući prepoznavanju govora, a pored toga ima i vrlo značajnu mogućnost prepoznavanja rukopisa.

PaPeRo je vrlo malih dimenzija i simpatičnog izgleda. Izrađuje se u nekoliko vedrih boja. Iako su prethodni modeli imali neke druge zadatke, novi PaPeRo 2005 promovisan je kao robotić koji može da se brine o deci. To mu omogućavaju njegove komunikacione sposobnosti i napredne mogućnosti zaključivanja. PaPeRo je, prema tome, u stanju da uspostavi pravi interaktivan odnos sa decom, zabavlja ih i igra se sa njima, ali istovremeno budno prati sve što se oko njih dešava i reaguje u slučaju potrebe.

Komuniciranje PaPeRa sa okolinom je vrlo uspešno, bez obzira na to u koliko bučnom ambijentu se nalazi. On ima osam mikrofona i lako prepoznaje odakle dolazi glas koji mu se obraća. Na taj način reaguje na komande koje su mu upućene i „pamti“ imena ljudi sa kojima kontaktira. Može da rešava čak i neke prostije matematičke zadatke – ako mu, na primer, ispred očiju (kamera) napišete 5 x 2, on će odmah automatski odgovoriti „deset“.

Pored tih mogućnosti, PaPeRo se može povezati i stupiti u interaktivan kontakt sa drugim robotima. Njime se može upravljati sa daljine putem mreže, sa PC-ja ili nekog drugog terminala. Dalji razvoj PaPeRa biće usmeren ka novim poboljšanjima njegovih mogućnosti, pre svega u komunikaciji s decom. On će u budućnosti umeti da peva i igra zajedno sa drugim robotima, da prepoznaje i registruje lica, da ostvari vezu mobilnim telefonom. Moći će i da pomogne deci u učenju. To znači da će PaPeRo u budućnosti moći potpuno da se uklopi u svakodnevni čovekov život i da aktivno učestvuje u njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.