Pet zanimanja koja će u budućnosti zameniti roboti

Šelton Palmer, marketinški i tehnološki konsultant, poslovni savetnik i član Foksove medijske porodice, kazao je da je neizbežno to da će nam roboti postati konkurencija na tržištu rada. Palmer navodi pet zanimanja kojima najviše prete roboti, a rizik, prema njegovom mišljenju, preti srednjem menadžmentu, pogotovo onima koji rade sa Eksel tabelama i unošenjem brojeva.

Prema njegovim predviđanjima, roboti će zameniti i one koji rade u prodaji, osim ako nije reč o osobama „koje prodaju snove ili magiju ili se koriste posebnim trikovima, na primer povlasticama ili mitom, u sklapanju poslova“.

Palmer navodi da su na udaru su čak i autori izveštaja, kao i novinari, jer bi roboti mogli tačno da čitaju i analiziraju materijale i na temelju toga stvore vrlo čitljiv materijal. Najugroženiji su oni koji se bave sportskim ili finansijskim izveštajima.

Takođe će roboti postati velika konkurencija i računovođama i knjigovođama, još jednom području koje obuhvata procesuiranje podataka. Na petom mestu su, prema Palmeru, lekari čija će profesija biti dovedena u pitanje zbog tehnološkog napretka, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.