Piratstvo u opadanju

Prema podacima Udruženja izdavača poslovnog softvera (Business Software Alliance), tokom prošle godine zabeležen je pad udela piratskog softvera na tržištu poslovnih aplikacija, pa sada ima 39% nelegalnog softvera. Naravno, situacija se razlikuje od regiona do regiona, pri čemu najbolje rezultate beleže Sjedinjene Države (24%) i zapadna Evropa (39%).

Na Bliskom istoku i u Africi udeo nelegalnog softvera iznosi 49%, u Južnoj Americi i pacifičkoj Aziji 55%, a na samom vrhu po broju piratskih kopija nalazi se istočna Evropa sa 71%. Van konkurencije su Kina i Vijetnam, gde je tek poneki softverski paket legalan; u tim zemljama nelegalno je čak 92% poslovnog softvera koji se koristi.

Najbolje rezultate u suzbijanju piratstva zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni su udeo piratskog softvera, koji je 1994. godine iznosio 86%, smanjili na 36% u 2002. godini. Među regionima najuspešniji su Bliski istok i Afrika, gde je nekadašnjih 80% smanjeno na 50% nelegalnog softvera.

Ipak, bez obzira na znatne uspehe u suzbijanju piratstva, gubitak proizvođača softvera porastao je za skoro 20% u 2002. godini i iznosio 13 milijardi dolara. Takav rast gubitaka Udruženje izdavača poslovnog softvera objašnjava pokušajem smanjenja troškova softverskih firmi, kao i većim brojem korisnika brzih Internet veza, koji lakše mogu da dođu do nelegalnog softvera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.