Poslušajte kako Jupiter peva!

Cassini je svemirska letilica lansirana sa Zemlje 15. oktobra 1997. godine, započevši tri godine dugo putovanje ka planeti Saturn, udaljenoj oko 3,5 milijardi kilometara od nas. Da bi Cassini dospeo na cilj, potrebno je da iskoristi gravitaciono polje usputnih planeta: prvo je to učinio sa matičnom planetom Zemljom, napravivši nekoliko krugova oko nje i dobivši ubrzanje koje potiče od sile gravitacije i koje ga je „izbacilo“ u kosmos, na put do sledeće stanice. Bila je to Venera, sa kojom je ponovljen isti postupak, a poslednje ubrzanje pred susret sa Saturnom je postignuto pomoću Jupitera.

Krećući se u orbiti ove planete, Cassini je uspeo da snimi niskofrekventne radio signale koji potiču sa Jupitera i koji su rezultat Sunčevog zagrevanja njegovog elektromagnetnog polja i pobuđivanja elementarnih čestica koje se u njemu nalaze. Dužina zvučnog materijala, snimljenog 8. decembra, iznosila je 30 sekundi i procesovanjem je svedena na audio-klip koji traje 10 sekundi. Ovih dana je materijal objavljen i na Internetu, a kako Jupiter „peva“ možete poslušati ako posetite ovu web-stranu.

Koji su dalji Cassini-jevi „planovi“? Posle ubrzanja dobijenog od Jupitera, on nastavlja put ka Saturnu, u čijoj bi orbiti trebao da provede čitave 4 godine, šaljući nove podatke o njegovom prstenu, prirodnim satelitima i samoj planeti. Od kada je ova letilica lansirana, astronomi su otkrili čak 10 novih satelita, tako da ukupan poznati broj Saturnovih „pratilaca“ danas iznosi 28. Kao „kruna“ čitavog projekta, vrednog 3,3 milijardi dolara, trebalo bi da se desi Cassini-jevo ateriranje na površinu Saturnovog meseca Titana.

Na slici: Jupiter viđen Cassini-jevim „očima“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.