U trendu

PowerPoint – Kretanje kroz prezentaciju i kreiranje podskupa slajdova

Kada kreirate i pokrenete prezentaciju, svi znamo da se redosledno kretanje ostvaruje jednostavnim kliktanjem na default taster miša (uglavnom je to levi taster). Druga mogućnost za kretanje kroz slajdove je preko tastature, gde imamo dve mogućnosti:

  • Preko tastera „Page Up“ i „Page Down“, krećemo se jedan slajd unapred, odnosno jedan slajd unazad. Analogni ovoj kombinaciji su i sledeći kurzorski tasteri,
  • taster „strelica gore“ i taster „strelica dole“.
Osim ovih načina kretanja moguća je još jedna alternativa, a to je da tokom prezentacije kliknemo taster „A“ na tastaturi, čime ćemo u uglu ekrana dobiti dugme za kontekstni meni. Stavke ovog menija su: Next, Previous, Go, Meeting Minder, Speaker Notes, Pointer Options, Screen, Help i End Show. Izborom jedne od ovih stavki takođe vršimo kretanje u određenom smeru, s tim što ovde imamo i mogućnost „skokovitog“ kretanja izborom opcije „Go> By Title“ ili „Go> Slide Navigator“. U prvom slučaju u dodatnom meniju izlistaće se svi naslovi slajdova, pa izborom određenog naslova „skačemo“ na dati slajd. Druga opcija je slična prvoj, s tim što se naslovi izlistavaju u novom dijalog prozoru. Taster „A“ je bitan samo u slučaju da smo isključili opciju da se na desni taster pojavljuje kontekstni meni, nego da se vrši kretanje za jedan slajd unazad. Ovo podešavanje vršimo preko dijaloga „Tools> Options> Tab View“.

Ponekad ćete imati potrebu da iz postojeće prezentacije, koja ima veliki broj slajdova, izdvojite neke od njih i formirate potpuno odvojenu drugu prezentaciju. Recimo, imamo prezentaciju od 200 slajdova, a potrebno je da prezentujemo sadržaj sa slajdova: 1, 10, 50, i 150. Da ne bi koristili prethodno objašnjenu mogućnost za „preskakanje“, formiraćemo podskup potrebnih slajdova u novu prezentaciju:

  1. Izaberite padajući meni „Slide Show> Custom Shows“.
  2. U novom dijalogu kliknite na dugme „New“, pa dajte naziv novoj prezentaciji preko polja „Slide Show name“.
  3. Dugmićem „Add“, dodajte željene slajdove u novu prezentaciju.
  4. Kliknite na „Show“ da bi videli novu prezentaciju, ili na dugme „Close“ da bi zatvorili ovaj dijalog.
Kada ste kreirali podskup, njegovo pozivanje će ići preko dijaloga „Slide Show> Custom Shows“ i izborom dugmića „Show“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.