Prescott dostigao 3,6 gigaherca

Poluprovodnička tehnologija napreduje, visokointegrisani čipovi sve su manjih dimenzija, a sve boljih performansi. To se ogleda kroz razvoj svih računarskih komponenata, a najočiglednije je kod procesora kao najvažnijih delova računara. Na tom polju godinama se odvija konkurentsko takmičenje između dva najveća rivala – Intel-a i AMD-a. Težeći da u toj „borbi“ preuzme vodeću ulogu, Intel je 28. juna predstavio svoj najnoviji Pentium IV procesor pod nazivom Prescott.

Novi Intel-ov procesor ima frekvenciju radnog takta 3,6 gigaherca. Odlikuje se visokim performansama, kreativnošću i produktivnošću. Zasniva se na Intel-ovoj NetBurst mikroarhitekturi, a realizovan je najnovijom 90-nanometarskom tehnologijom. Takođe, podržava naprednu Hyper Treading tehnologiju (HT 560), koja mu omogućava da efikasno izvršava više zadataka (aplikacija) istovremeno. Kompatibilan je sa Intel-ovom matičnom pločom LGA775.

Najnovija verzija Prescott-a realizovana je sa univerzalnom magistralom za razmenu podataka brzinama od 533 i 800 megaherca. Međutim, kompanija Intel najavljuje da će se uskoro pojaviti naprednija varijanta, u kojoj će procesor komunicirati sa drugim komponentama računarske konfiguracije brzinom od jednog gigaherca. Sve te karakteristike pokazuju napredak u odnosu na prethodnu verziju Prescott-a, zasnovanu na Northwood jezgru.

Međutim, kada su performanse u pitanju, bilans u konkurenciji sa AMD-om nije na strani Intel-a. Iako je novi procesor prevazišao svoje prethodnike, još uvek nije dostigao performanse AMD-ovog Athlon-a FX-53 i Athlon-a 64 3800. Jedino što mu ide u prilog je činjenica da je jeftiniji od konkurencije. Njegova cena je oko 640 dolara, dok Athlon FX-53 košta oko 800 dolara, a Athlon 64 3800 oko 720 dolara.

Prescott će predstavljati idealno rešenje i za kućnu i za poslovnu primenu. Kompanija Intel se sigurno neće zaustaviti na tome i pomiriti sa AMD-ovim vođstvom. Ona priprema novu verziju Prescott-a na četiri gigaherca, koja bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine. AMD takođe ima svoje planove – prelazak na 90-nanometarsku tehnologiju i realizaciju Athlon-a FX-55. Sledeći značajan korak u razvoju procesora obe kompanije predstavljaće procesori sa dva jezgra koji izvršavaju 64-bitne instrukcije. Oni bi trebalo da se pojave tokom sledeće godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.