U trendu

Proizvodjač londonskih taksija praviće i hibridna vozila

Proizvođač čuvenih londonskih crnih taksija otvorio je danas u Velikoj Britaniji novu fabriku za proizvodnju hibridnih vozila na struju da u cilju obnove britanskog voznog parka i međunarodnog razvoja, posebno u Francuskoj.

Londonska taksi kompanija (LTC) je saopštio da je investirao 300 miliona funti (350 miliona evra) u Koventriju u centralnoj Engleskoj za fabriku koja je predstavljena kao prva u Velikoj Britaniji u kojoj će se proizvoditi samo taj tip vozila.

Hibridna tehnologija omogućava smanjenje troškova korišćenja vozila i do određene distance vožnje može imati nultu emisiju štetnih gasova. Za duže distance se koristi benzinski motor koji zatim preuzima i tako se izbegava problem dužine vožnje.

To je prva investicija kineske kompanije Žili u britansku autoindustriju otkako je 2013. kupila LTC, a takođe je i vlasnik Volvoa. U taksijima će biti primenjena tehnologija koja se već koristi u motorima koje proizvodi Volvo.

Fabrika će imati kapacitet za proizvodnju više od 20.000 vozila godišnje, a prvi hibridni taksiji se očekuju na londonskim ulicama na kraju 2017. godine, dok će u inostranstvu biti prodavani od 2018. Kompanija ima za cilj da taksije prodaje i u Francuskoj.

Da bi to postigla kompanija LTC, koja crne taksije proizvodi 69 godina, zaposliće 2.000 ljudi, od čega 200 inženjera.

„Danas obeležavamo renesansu LTC-a“, rekao je Kris Gabi, generalni direktor kompanije.

Kompanija je veoma ambiciozna u pogledu ispunjenja propisa o smanjenju emisije štetnih gasova i izbacuje iz upotrebe dizel motore.

„Naši crni taksijisu slavni u celom svetu. Nova fabrika i centar za istraživanja i razvoj LTC-a su impresivni i pokazuju inovativnost, koja čini Veliku Britaniju svetskim liderom u razvoju novih autotehnologija“, rekao je britanski ministar privrede Greg Klark.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.