Prvi korisnici aplikacije PKS za brzo plaćenje Komercijalna banka i 'Pink taksi'

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da je Pink taksi prvi korisnik njene aplikacije za plaćanje usluga preko Komercijalne banke putem „IPS QR koda“ – uz pomoć mobilnih telefona.

Taj nov način plaćanja uveden je za sada u deo vozila „Pink taksija“, a plan je da se preko aplikacije PKS „PKSinstant PAY“, plaćanje uvede u svih 1.600.

Korisnici „m-bankinga“ Komercijalne, kao i drugih banaka, mogu da vožnju Pink taksijem plate u tri jednostavna koraka, uz pomoć „IPS QR koda“, koristeći na mobilnom telefonu opciju „IPS skeniraj“.

Sekretarka Udruženja finansijskih institucija PKS, Katarina Ocokoljić, rekla je da tom „jednostavnom, brzom i sigurnom naplatom proizvoda i usluga, trgovci mogu odmah raspolagati svojim sredstvima na računu, uz minimalne troškove“.

Glavni cilj PKS da razvije ovu aplikaciju jeste podrška pre svega malim i srednjim preduzećima, podsticanje digitalne transformacije i razvoj bezgotovinskog plaćanja, navedeno je u saopštenju.

Komercijalna banka je i trgovcima, svojim klijentima, omogućila da naplate usluge putem „IPS QR koda“ preko te aplikacije koju je za te namene sertifikovala Narodna banka Srbije. Posle uspostavljanja platnog sistema NBS za instant plaćanja, gde je fokusu bio direktan prenos sredstava putem elektronskog, mobilnog bankarstva i filijala, omogućeno je i instant plaćanje na prodajnim mestima.

Korisnici mogu platiti putem mobilnih aplikacija „IPS pokaži“ i „IPS skeniraj“, trgovac pravi izbor koju opciju omogućava na svom prodajnom mestu, a aplikacija „PKSinstantPAY“ podržava oba načina plaćanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.