U trendu

Prvi svetski Internet institut

Na Univerzitetu u Oksfordu je, početkom maja, osnovan prvi svetski Internet institut – The Oxford Internet Institute. Pokretanje ovakve ustanove je koštalo 22 miliona dolara, a najveći deo sredstava je obezbedila Shirley fondacija, na čijem se čelu nalazi Dame Stephanie Shirley, jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji.

Osnovna ideja podrazumeva multidisciplinarni pristup izučavanju Interneta, njegovih tehnoloških, ali i socioloških, psiholoških i ekonomskih aspekata. S obzirom na činjenicu da je svetska mreža postala neodvojivi deo svakodnevnog života, sredstvo informisanja, najbrži „alat“ za komunikaciju i poslovanje, ali i „mesto“ za zabavu, potrebno je sagledati pozitivne i negativne strane novog medija, kao i pravce u kojima bi Internet trebao da se razvija u narednim godinama.

Odvajanje „žita od kukolja“ će biti jedan od osnovnih zadataka instituta, koji će okupiti stručnjake za kompjutere, ali i ekonomiste, sociologe, antropologe, lekare – na Internetu je mnogo toga korisno, pozitivno i potrebno, ali je i mnogo „otpada“, opasnih i nelegalnih sadržaja. Zadatak novoformirane ustanove će biti da sagleda sve ove aspekte i svetsku mrežu usmerava u pravcu boljeg funkcionisanja i kvalitetnijih sadržaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.