U trendu

Pseći život uživo

Da li ste se nekada zapitali o čemu vaši četvoronožni ljubimci razmišljaju, sanjaju, maštaju, šta osećaju…? Da li su samo stvorenja koja svoj život provode vođena instinktima ili i u njima ima ljubavi, dobrote, razuma?

Ako jeste, možda je pravi proizvod za vas uređaj Bowlingual, delo japanskog proizvođača igračaka Takara i dobavljača dodatnih funkcija za mobilne telefone, firme Index Corp. Ova “pametna igračka”, pojednostavljeno rečeno, analizira pseća osećanja i prevodi ih u ljudima razumljive reči. U stanju ste, dakle, da ustanovite šta vam to vaš pas govori i utvrdite da li vam je stvarno prijatelj.

Uređaj se sastoji od terminala sa LCD prikazom i zasebnog bežičnog mikrofona. Mikrofon se postavlja na pseću ogrlicu i terminalu potom šalje lavež i režanje. Terminal ih potom analizira i svrstava u šest vrsta osećanja: osujećenost, strah, umiljavanje, zadovoljstvo, tuga, želja.

Tehnologiju analize “glasa” razvila je Japanska akustička laboratorija (Japan Acoustic Lab) – o ozbiljnosti njenog udela u poduhvatu svedoči i to da u redovne klijente ove laboratorije spadaju kancelarija japanskog javnog pravobranioca, tokijska policija i vladine institucije mnogih zemalja.

Ukoliko želite dobro da se zabavite, ova stvarčica je za vas, ali ako očekujete neki visokoparni projekat iz oblasti veštačke inteligencije bićete razočarani, jer je, za sada, metod, premda ozbiljan, ipak prozaičan: akustički podaci koji se prikupe koriste se na dva načina: jedan je da se, čim se svrstaju u neku od kategorija, prevode u reči koje se biraju iz rečnika od dvesta reči (npr. ako se svrstaju u kategoriju zadovoljstvo, na raspolaganju stoje fraze poput “srećan sam”, “ovo je zabavno”, “baš je lepo”, i sl.), a potom ih uređaj izgovara preko zvučnika ili ispisuje na prikazu. Drugi način upotrebe je da se izrazi memorišu i analiziraju tokom dužeg perioda, a potom prikažu kao neka vrsta “dnevnika” vašeg psa, odnosno hronologije njegovih “stanja”.

Uređaj je deo šireg projekta Doolitle (sećate se doktora Dulitla?), na kojem rade Takara, Index i Japan Acoustic Lab, a započet je u prvom kvartalu ove godine. Jedan od sledećih proizvoda ovog tima biće i robot u obliku psa koji će moći da “prevede” ono što pravi pas “izlaje”.

U Japanu, Bowlingual se očekuje u prodavnicama u februaru 2002, uz cenu od 104 dolara. Planirano je da se ovaj uređaj prodaje i u ostatku sveta, ali datum početka prodaje još nije preciziran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.